„Támogassa
A lényeg

A libanoni határ közelében lévő izraeli állásokat lőtte a Hezbollah

8/10/2023 14:27

| Szerző: Klubrádió

A Hezbollah libanoni radikális síita fegyveres szervezet bejelentette, hogy tüzérségi lövedékekkel és rakétákkal támadta a libanoni-izraeli határ térségében lévő vitatott szektorban található izraeli állásokat, "szolidaritásul" az előző nap Izraelre támadó Hamász palesztin szervezettel.

"Az Iszlám Ellenállás […] a cionista ellenség három állását támadta a megszállva tartott Sebaa-tanyáknál, nagyszámú tüzérségi lövedékkel és irányított rakétákkal" – közölte a világ számos országában terrorszervezetté nyilvánított Hamásszal szoros kapcsolatokat ápoló, Irán-barát libanoni szervezet.

A támadást "a palesztin ellenállással és néppel való szolidaritás" jegyében hajtotta végre – közölték, miután a Gázai övezetet irányító Hamász szombaton az ötven évvel korábbi jóm-kipúri háború óta nem látott véres támadást hajtott végre Izrael ellen.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hezbollah támadására reagálva drónnal támadt a határövezetben a szervezet "terrorista létesítményére".

A dél-libanoni Madzsajún határváros lakói arról számoltak be, hogy reggel tucatnyi rakéta hangját hallották az izraeli állások irányából. "Azt ajánljuk a Hezbollahnak, ne avatkozzon be. Ha megteszi, készen állunk" – figyelmeztetett az izraeli hadsereg szóvivője.

Az ENSZ Dél-Libanonban állomásozó ideiglenes békefenntartó missziója (UNIFIL) önmérsékletre szólította fel a feleket. "Kapcsolatban állunk a hatóságokkal mindkét oldalon […], hogy kézben tartsuk a helyzetet, és megakadályozzunk egy súlyosabb eszkalációt" – közölte az UNIFIL. (MTI)

Izraeli-palesztin konfliktus
 
Izraeli tüzérségi egység Gázai övezetbeli célpontokat támad a gázai-izraeli határon 2021. május 12-én. A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erők az iszlám - Mekka és Medina után - harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. MTI/AP/Yonatan Sindel
Fotó: Yonatan Sindel
 

Az e heti Hetes Stúdió második órájában kivételesen nem a hét eseményeiről volt szó, hanem élőben jelentkezett a stúdióból Rózsa Péter és Dési János, hogy az Izraelben zajló - Netanjahu szerint háborús - eseményekről tudósítsanak. Telefonon bejelentkezett Herskovits Eszter, helyszíni tudósítónk is volt, és szakértői elemzéseket is lehetett hallani a történésekről.

2023. október 07. Hetes Stúdió KÜLÖNKIADÁS (2023.10.07.)
48:49
00:00