„Támogassa
A lényeg

Nagy Britannia katonai lépéseket hajt végre amennyiben folytatódnak a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni támadások

2/01/2024 08:12

| Szerző: Klubrádió

Közvetlen katonai fellépést helyezett kilátásba a jemeni húszi lázadók ellen a brit védelmi miniszter a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni támadások folytatódása esetére. Grant Shapps közölte, hogy a húszik decemberben ötször annyi támadást hajtottak végre a Vörös-tengeren, mint novemberben, és december eleje óta a tízszeresére emelkedett a nemzetközi hajózás biztosítási díjszabása a térségben. Mindez arra kényszeríti a konténerszállító hajókat, valamint a nyersolajat és vegyi anyagokat szállító tartályhajókat, hogy Afrikát megkerülve nyolcezer kilométeres kitérővel érjék el európai célállomásaikat.

Jemeni húszi lázadók elfoglaltak egy izraelinek tartott hajó
 
Jemeni húszi lázadók elfoglaltak egy izraelinek tartott hajót
 
Hodeida, 2023. december 6. Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által elfoglalt Galaxy Leader teherhajó a Vörös-tengeren vesztegel a nyugat-jemeni Hodeida asz-Szalif kikötője közelében 2023. december 5-én. A húszik december 3-án foglalták el a Galaxy Reader kereskedelmi hajót, amely egy izraeli iparmágnáshoz köthető, és Törökországból Indiába tartott.
Fotó: Jajha Arhab / MTI/EPA/Jajha Arhab
 

A védelmi miniszter szerint a Vörös-tengeri agresszió folytatódásának megvan az a kockázata is, hogy valaki "elszámítja magát”, és ez eszkalációhoz, végső soron regionális konfliktushoz vezethet.