„Klubrádió
Reggeli gyors

Szülői Hang: Csak nevetséges engedményt kaptak a szülők a kormánytól

4/01/2022 14:44

| Szerző: Klubrádió

Pár napnyi kormányzati kegyben részesültek azok a szülők, akik kérvényezni akarják, hogy idén hatéves gyerekük még egy évet maradhasson óvodában. Január 18-ig kell benyújtaniuk kérelmüket, vagyis mindösszesen három nappal hosszabbították meg számukra az eredeti határidőt. A Szülői Hang szerint továbbra is alaptörvény-ellenes az eljárás, ami azt mutatja, a jogállami mechanizmusok kiüresednek Magyarországon. A Reggeli gyors vendége Miklós György, a szülői szervezet képviselője volt.

2022. január 04. Reggeli Gyors/részlet Miklós György (2022.01.04. kedd)
05:50
00:00

A hatévesek további egy év óvodában maradása érdekében a szülők idén már nemcsak január 15-ig, hanem január 18-ig nyújthatják be kérelmüket az Oktatási Hivatalba.
Ezt a három napnyi kedvezményt azután kaphatták meg, hogy közösségük számos tagja korábban az Ombudsmanhoz fordult a túl korai határidő miatt. Ebben az életkorban ugyanis a gyerekek nagyon gyorsan változhatnak, ezért fontos lenne, hogy a további egy év óvodáról ne kelljen túl korán dönteni. Éppen elegendő ezt a fontos döntést legkésőbb közvetlenül az áprilisi iskolai beiratkozás előtt meghozni. 

Míg korábban a gyermeket ismerő szülő és óvodapedagógus közösen dönthetett a gyermek iskolaérettségéről, a kormányzat 2020-tól megnehezítette a plusz egy év óvoda igénybevételét, és az új rendszerben az Oktatási Hivatal kapta meg a döntés felelősségét, ahova a szülőknek online kérvényt kell benyújtaniuk. A szülőket a kormányzat magukra hagyta, hiszen az eljárásból az óvodát jogilag kiiktatták, így az óvodapedagógusoknak már nem kötelező a segítségnyújtás. A kormányzat pedig pusztán az adminisztratív eljárásról ad információt, az iskolaérettség összetett kérdésének pedagógiai megítéléséhez a szülők semmiféle szervezett állami támogatást nem kapnak. Bár a hivatali eljárásban a korábbi tapasztalatok szerint a kérelmek döntő többségét (kb. 95%-át) elfogadják, mégis sokan lemaradnak a lehetőségről, mert nem kapnak megfelelő tájékoztatást és támogatást a kérvényezéshez. Az új rendszer elsősorban nem az eljárás kimeneténél, hanem a bemeneténél szelektál. A rendszer épp a hátrányos helyzetű családokat sújtja a leginkább, hiszen ők tudnak a legnehezebben élni az online hatósági kérvényezéssel, pedig nekik lenne a legnagyobb szükségük a támogatásra. A jelenleg épp zajló folyamat így tovább növeli a társadalmi különbségeket.

A határidő miatt tehát a Szülői Hang Közösségből többen az ombudsmanhoz fordultak, ahol született egy határozat, ami megállapította, hogy ez a korai határidő (január 15.) alaptörvény-ellenes, aminek hatására a kormány módosította a határidőt 3 nappal, január 18-ra, amit Miklós György természetesen nevetségesnek tart. "Most egy gyakorlati példát látunk arra, hogy a jogállami mechanizmusok gyakorlatilag kiüresednek" – mondta a közösség képviselője.

A Szülői Hang csak annyit tehet, hogy próbálnak információt nyújtani az arra rászorulóknak, más jogi eszközük már nincs.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors - interjú Miklós Györggyel
2022. január 04., kedd 07:49
Műsorvezető: Dési János