„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem úgy dől össze az oktatás, mint egy épület, de már látni a jeleit

20/09/2021 12:24

| Szerző: Klubrádió

A jelenlegi oktatási politikával elégedetlen szülők akciót indítottak annak érdekében, hogy az oktatásban érintett tanárok, gyerekek, szülők saját történetein keresztül mutassák be, hogy mi is zajlik ma a közoktatásban. Miklós György, a Szülői hang egyik képviselője a Reggeli gyorsban elmondta, hogy már több száz levelet kaptak, és az üzenetek alapján nyilvánvaló, hogy a közoktatásban a helyzet katasztrofális.

2021. szeptember 20. Reggeli gyors - részlet 21.09.20. Miklós György
08:52
00:00

"Nagyon nagy a túlterheltség mind a pedagógusok, mind a diákok oldalán. Sokan jelzik a megbecsülés hiányát, a pénztelenséget és a tanárhiány is erős" - mondta Miklós. Spk a probléma, de az mindenképpen látszik, hogy elkeseredettek a résztvevők.

Miklós szerint "nagyon veszélyes spirálba kerültünk. A pedagógusok elhagyják a pályát, ami sokkal több terhet rak a maradókra, aminek következtében még többen elmennek". A Szülői hang ezért indította ezt az akciót, hogy mindenki, aki látja, megszólaljon. Névtelenül is.

Mindenki a saját köreiben is mondja el a tapasztalatait, mivel sokan nem néznek híreket, mondta Miklós. Nekik és azoknak, akik nem látják az összefüggést, meg kell tanulni elmagyarázni, hogy a brutális központosítás, amivel elvették az iskolák, pedagógusok mozgásterét, az adminisztráció, a fizetés hiánya, a terhelés, miatt nincs elég szakképzett tanár. Ez a háttér, és ezért nem az iskolára kell haragudni, meg arra a tanárra, aki szakképesítés nélkül tanít, hanem a politika hibás döntései vezettek ide.

A közoktatás ugyanis nem úgy dől össze, mint egy iskolaépület. Miklós szerint arra a kormányzat figyelmet fordít, hogy "a beton ott legyen és a villanyszámla ki legyen fizetve". A közoktatás úgy dől össze, hogy a minőség romlik, ami nem azonnali és látványos, mert az órákra mindig be fognak küldeni valakit. "Csak a gyerek nem érzi jól magát, nem kapja meg a szükséges készségfejlesztést, nem lesz elég jó szövegértése, a matematikai készsége, hogy érvényesülni tudjon a 21. században. Szerinte ez az összeomlás lehet több év, vagy évtized, de ha odafigyelünk, már láthatjuk a jeleit.