„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szent-Iványi: Extra biztonsági igényei vannak a saját kisbuszát Párizsba is elszállíttató Orbánnak

14/03/2023 21:26

| Szerző: Klubrádió

Reálisan nincs oka félni Orbánnak Párizsban, "de hát egy magyarországi óvodában sincs, nem fogják megtámadni a kisgyerekek, maximum hozzávágják a kislapátot" – mondta Szent-Iványi István. A volt külügyi államtitkárt arról kérdeztük, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kisbuszát is elszállíttatta Franciaországba, amikor Emmanuel Macron elnökkel találkozott. Ez nagyon szokatlan, hasonlóan csak az amerikai és az orosz elnök jár el – mondta.

2023. március 14. Megbeszéljük / részlet, Szent-Iványi István (23.03.14.)
13:17
00:00

Amikor Orbán Viktor megérkezett Párizsba az Élysée-palotába, ahol a lépcsőn Emmanuel Macron francia elnök várta. Begördült egy fekete autó, de nem egy szokásos limuzin, pláne nem francia, hanem egy magyar rendszámú Volkswagen kisbuszból szállt ki a magyar miniszterelnök. Szent-Iványi István volt külügyi államtitkárt, korábbi nagykövetet kérdeztük arról, mennyire megszokott, hogy egy hivatali látogatásra érkező külföldi vezető a saját, otthonról elszállított kisbuszával érkezik a vendéghez.

Elmondta, ez csak egészen különleges esetekben fordul elő: az amerikai elnök limuzinját egy külön gép hozza és az orosz elnök is ragaszkodik a saját páncélozott járművéhez. A többiek általában a vendéglátó biztonsági autóját veszik igénybe, annál is inkább, mert a diplomácia alapszabályai szerint a vendéglátó felel a vendég biztonságáért. Orbán Viktort mindig kísérik testőrök, de nincs igazán dolguk, mert átveszik a feladatukat a helyiek. Hozzátette, az amerikai és orosz vezetőn kívül Izrael miniszterelnöke is ragaszkodik a saját testőreihez, de ők különös veszélynek vannak kitéve, érthető, hogy eltérnek az alapvető szabályoktól.

Úgy fogalmazott: azt megszoktuk, hogy „Orbán Viktor golyóálló mellényben ment óvodalátogatásra is”, ott is négy-öt markos testőr kísérte, neki extra biztonsági igényei vannak minden alkalommal, nyilván ehhez tartozik az is, hogy a saját kisbuszában bízik meg egyedül és csak azzal kíván utazni.

Ezen biztos csodálkozik a vendéglátó ország (ez esetben a franciák), de nyilván előzetesen tisztázták a protokollosok. Azt mondta, reálisan nincs oka félni Orbánnak Párizsban, „de hát egy magyarországi óvodában sincs, nem fogják megtámadni a kisgyerekek, maximum hozzávágják a kislapátot”. Hozzátette: minden ilyen hatalom paranoid jellegű, retteg és fél, teljesen eltúlzott biztonsági igényekkel lép fel. Valós veszélynek nincs kitéve, semmi nyoma nincs annak, hogy bármilyen terrorcsoport az ő biztonságára tört volna – ismételte meg.

Munkavacsora és mozgósítás

Szent-Iványi arra is kitért: tanulságos, hogy ez nem „rendes” kormányfői látogatás volt, hanem csak munkavacsora, közös sajtótájékoztatót se tartottak. Legutóbb, amikor a magyar kormányfő Olaf Scholz német kancellárral találkozott, akkor is ez volt a menetrend, ami sokat jelent a diplomáciában – jegyezte meg.

A francia sajtóban az jelent meg, hogy sürgették a finn és svéd NATO-csatlakozás ratifikációját – akkor az még nem volt ismert, hogy az erről szóló szavazást megint elhalasztják. Illetve Macron felhívta Orbán figyelmét az Európai Unió és a NATO egységére, valamint arra, hogy hagyja abba a szankciók elleni propagandát. Az kerülhetett még szóba, hogy a jövő héten Európai Tanács-ülés lesz, talán ettől remél valamit Orbán és ezért is halaszthatták el a szavazást. Továbbá nem kizárt, hogy Paks II.-vel kapcsolatban is beszéltek, ez nem kizárt, mivel van francia résztvevője az erőmű építésének és a németek jelenleg blokkolják az irányítóberendezés exportját – mondta a korábbi európai parlamenti képviselő.

Az éjszaka folyamán (még Párizsban) a miniszterelnök aláírt egy rendeletet arról, hogy „gazdaságvédelmi mozgósítást” rendelnek el, főleg a háborúra hivatkozva. Erről a szakértő azt mondta: őt is megijesztette, az időzítése és a kontextusa nagyon rossz. Ilyesmit békeidőben szoktak kidolgozni, hogy „ha esetleg egyszer valamikor sor kerül rá”, akkor legyenek felkészülve. Így viszont a csehovi dramaturgia jutott eszébe, hogy ha feltűnik a darabban egy pisztoly, akkor az is el is fog sülni. Hozzátette: sehol nincs egész országra kiterjedő veszélyhelyzet Európában, az oroszokkal közvetlenül határos Litvániában is csak a határ mentén.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép:

Megbeszéljük...
2023. március 14., kedd 16:20
Műsorvezető: Bolgár György