„Klubrádió
A lényeg

A Roszatom vezetője szerint jövőre kezdődhet Paks II. építése

7/02/2023 17:22

| Szerző: Klubrádió

Paks II. építésének 2024-es megkezdéséről beszélt kedden újságíróknak a Roszatom vezérigazgatója a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint. Alekszej Lihacsov az építés kezdési időpontját firtató kérdésre azt felelte: jövőre várható az "első beton öntése".

Lihacsov szerint az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik. „Ha az ügyfél a gyorsítást tűzi ki célul, mi gyorsítani fogunk, ha a jelenlegi szerződéses kötelezettségeken belül maradna, mi a szerződéses kötelezettségeken belül maradunk” – közölte.

A TASZSZ megjegyezte: a szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát. A Budapesttől nagyjából 100 kilométerre délre, a Duna-parton épült létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel, és folynak a Roszatom által tervezett két új reaktor megépítésének előkészületei. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet.