„Klubrádió
Reggeli gyors

"Ha le is áll Paks II., a bérleti szerződések futhatnak tovább"

3/02/2023 11:59

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Bármi is lesz a paksi bővítéssel, a Roszatom bérleti szerződései érvényben maradnak" – foglalta össze véleményét Szabó András. A Direkt36 újságírója a Reggeli gyorsban elmondta a paksi Fidesz korábbi elnöke főként ingatlanok bérbeadására szerződött a Roszatommal.

2023. február 03. Reggeli gyors - részlet 23.02.03. Szabó András
05:58
00:00

Jól keresett az elmúlt években a paksi atomerőmű bővítésén a Fidesz paksi szervezetének korábbi elnöke, a település egyik ismert vállalkozója, Kovács Sándor. Cégeivel a beruházás orosz kivitelezője, a Roszatom eddig több mint egymilliárd forint értékben kötött szerződéseket, többnyire ingatlanok bérbeadásáról – írja Családi üzlet Pakson című cikkében Szabó András. A Direkt36 újságírója a Reggeli gyors pénteki adásában arról beszélt, hogy a helyi Fidesz volt elnöke, Kovács Sándor főként ingatlanokat ad bérbe ingatlanokat a bővítést kivitelező Roszatomnak. Eddig több mint egymilliárd forint értékben kötöttek szerződéseket.

Kovács 2017-ben lett a Fidesz paksi szervezetének elnöke, később pedig a város egyik alpolgármestere. Önkormányzati képviselői posztja mellett egy önkormányzati cég igazgatóságába is bekerült ugyanebben az évben, miközben ez a két tisztség összeférhetetlen egymással. A Tolna Megyei Kormányhivatal később meg is állapította az összeférhetetlenséget, Kovácsot pedig visszahívták a céges tisztségéből.

A politikus 2019-ben felhagyott a közéleti szerepvállalással, nem indult újra a helyi Fidesz elnöki posztjáért, és az alpolgármesterségről is lemondott. Ismerősei szerint a férfi azóta az üzleti tevékenységére koncentrál, cégei többek között betoncserép és falburkolat gyártásával foglalkoznak. Kovács emellett az elmúlt években a város különböző pontjain ingatlanokat újított fel és adott bérbe – írja a cikkében Szabó.

Az újságíró szerint Kovács nagyon gyorsan felismerte, hogy az ingatlanfelújítás és bérbeadás jó üzlet, mire a Roszatom érdeklődni kezdett, már készen álltak a jó helyen lévő ingatlanok a bérbeadásra. Érdekességként emelte ki, hogy a szerződések lejártával szinte azonnal új szerződéseket kötnek.

Azzal kapcsolatzban, hogy ha az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók eredményeként elakad a bővítés, elmondta, hosszabb távú, 30 hónapos szerződések is vannak. "Bármi is lesz a paksi bővítéssel, a bérleti szerződések szerintem érvényben maradnak" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Szabó Andrással
2023.02.03., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert