„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó Paks II. ügyében ment neki a német kormánynak

14/02/2023 18:30

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint továbbra is blokkolja a német kormány, hogy a Siemens Energy a korábbi megállapodások értelmében leszállítsa az irányítási rendszert az új paksi reaktorblokkokhoz, miközben a vállalat konzorciumi partnere, a francia Framatome már jóváhagyta azt. Szerinte ez "a szuverenitásunkkal szembeni támadásnak is minősíthető".

Szijjártó a francia energiaügyi miniszterrel, Agnés Pannier-Runacher-vel folytatott egyeztetés után kulcsfontosságúnak nevezte a paksi atomerőmű bővítését. Kiemelte, hogy Paks II.-höz egy német-francia konzorcium szállítja az irányítási rendszert, azonban mivel ez ma kettős felhasználású technológiának számít jogi szempontból, ezért a jelenlegi európai szabályozási környezetben az adott nemzeti exporthatóságnak kell engedélyeznie a polgári felhasználást, ami Franciaország esetében már megtörtént, Németország esetében azonban még nem – írja az MTI.

A külügyminiszter január végén is arra panaszkodott, hogy a német kormány egyelőre nem engedélyezte a vezérlőrendszer exportját a Siemens Energy vállalatnak.

Szijjártó Facebook-videójában úgy fogalmazott: stratégiai egyetértés van Magyarország és Franciaország között az atomenergia fontosságát illetően, és ez most a kétoldalú együttműködés legsikeresebb területe.

"A franciák teljes mértékben észszerűen, pragmatikusan, racionálisan állnak ehhez a kérdéshez, nem politikai vagy ideológiai megközelítést alkalmaznak, a fizikai valóságból indulnak ki, a fizikai valóság pedig az, hogy a nukleáris energia igenis fenntartható, olcsó, környezetkímélő és hatékony módja az energiaelőállításnak, és a jelenlegi rendkívül ingadozó, észszerűtlenül magas árakat hozó nemzetközi energiapiaci környezetben egyfajta biztonságot is ad.

Ezzel szemben német kormány továbbra is blokkolja, hogy a Siemens Energy a már leszerződött irányítási rendszert leszállítsa a paksi atomerőműhöz. Ez a szuverenitásunkkal szembeni támadásnak is minősíthető, hiszen az energiaellátás biztonsága szuverenitási kérdés, az energiamix összeállítása nemzeti hatáskör" – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy szerinte a zöldpárti Robert Habeck gazdasági miniszternek, valamint Annalena Baerbock külügyminiszternek "nincs jogi alapja ahhoz, hogy blokkolják a szállítást, és ezzel "veszélybe sodorják Magyarország jövőbeni energiaellátásának biztonságát".

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)