„Klubrádió
Esti gyors

Szakértő: a kormány átveri a fogyasztókat a számlákon látható, légből kapott összeggel

28/08/2023 23:44

| Szerző: Klubrádió

Miklós László energetikai szakértő, az MVM volt felügyelőbizottsági elnöke szerint a kormány légből kapott, fiktív számot használ azzal, hogy 1020 forintos "piaci árat" tüntetnek fel a gázszámlán, holott az jelenleg 230 forint körül lehet, tehát négy és félszeres különbségről van szó. Hozzátette: remélhetőleg ez megmutatja a fogyasztóknak, hogy "régen át vannak verve", amikor azt olvassák a számlán a sárga mezőben, hogy mennyi megtakarításuk van a rezsicsökkentés következtében.

2023. augusztus 28. Esti gyors-részlet (2023.08.28.) Miklós László
06:45
00:00

Az MSZP szerint az MVM olyan számlákat küldött ki a fogyasztóinak, amelyeken megtévesztően szerepelt a gáz piaci ára és az a kedvezmény, amit a társaság nyújt. Ez pedig arra ösztönözhette a fogyasztók egy részét, hogy ne keressenek más szolgáltatót, hanem az MVM-mel újítsák meg a szerződésüket. Az MSZP szerint ezzel legalább 3,3 millió ügyfelet vezetett félre az állami tulajdonban lévő MVM, ezért a szocialisták a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultak.

Erről kérdeztük Miklós László energetikai szakértőt, az MVM volt felügyelőbizottsági elnökét az Esti gyorsban. Szerinte a kormány légből kapott, fiktív számot használ, amikor azt állítja, hogy „minden magyar állampolgár 181 ezer forint támogatást kap a rezsiszámlához”. Ugyanis 1020 forinttal veszik figyelembe az úgynevezett piaci árat, amikor a számlán megjelenik az, hogy ki mennyit takarított meg a rezsicsökkentés eredményeként. Ha nem akarnák tömegesen félrevezetni a fogyasztókat, akkor a mostani (110-120 forint körüli) piaci árat, az elosztási díjat és az áfát hozzászámolva is 230 forinthoz kellene viszonyítani a megtakarítást – 1020 helyett, vagyis négy és félszeres különbségről van szó. Ennek a feltüntetett számnak csak politikai értelme van, ezzel fejezi ki a kormány, hogy szerinte így védi meg a lakossági fogyasztókat a gázáremeléstől – tette hozzá.

Az aktuális ár a holland gáztőzsdén már elég régóta jóval alacsonyabb, mint amit feltüntetnek a számlán – mondta a szakértő. Műsorvezetőnk felvetette, hogy a hírek szerint a kormány annál drágábban vásárol gázt, azonban erre Miklós László úgy reagált: a fogyasztót nem érdekli, hogy a kereskedő mennyiért veszi az árut. Ha például tejet vesz, akkor össze tudja hasonlítani az árát egy másik boltban kaphatóval. Az pedig biztos, hogy 1020 forintnál olcsóbban veszi a kormány a gázt – jegyezte meg.

A beadványnak az a lényege, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy félrevezetik a fogyasztót. A 2020 előtti időszakban például negatív számot kellett volna közölni, mert nemhogy megtakarítása nem volt a lakosságnak, hanem volt olyan év, hogy az MVM-nek 100 milliárdos profitja lett ebből. De akkor is megtakarítást mutattak ki, mert egy korábbi hatósági árhoz viszonyítottak. Most pedig egy tesztelés előtti, légből kapott árat vesznek figyelembe – ismételte meg, hozzátéve: ez nem csak a gázra igaz, a villanynál is így van. Ott 100 forint körüli ár lenne a reális, nem pedig 269, amit feltüntetnek.

Úgy fogalmazott: remélhetőleg ez megmutatja a fogyasztóknak, hogy „régen át vannak verve”, amikor azt olvassák a számlán a sárga mezőben, hogy mennyi megtakarításuk van a rezsicsökkentés következtében; különösen azoknak, akik az átlagnál többet fogyasztanak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2023. augusztus 28., hétfő 18:25
Műsorvezető: Dési János