„Támogassa
A lényeg

Orbán: Remélem, a béremelkedés utoléri az inflációt

25/08/2023 09:01

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök szerint 2023-ra úgy fogunk emlékezni, mint az infláció letörésének évére, 2024 pedig a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz.

Augusztus után megint reálbér-növekedés lesz – mondta el péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth-rádiónak adott interjújában. A miniszterelnök szerint idén az év első felében jóval nagyobb volt az infláció, mint a béremelkedés, azaz jelentős reálbércsökkenés történt, ami nagyon „megrángatta” a magyar családokat – írja a Telex.

Júniusban a pénzromlás üteme magasabb, mint a béremelkedés, szerinte ebben augusztusban lehet változás: 16 százalék körül lesz az infláció, a bérnövekedés ezt eléri, meghaladja. A miniszterelnök elmondása szerint azért rángatja lefelé az inflációt, hogy a bérek érjék utol az infláció ütemét. Kemény ősz lesz, de reméli, hogy a béremelkedés mértéke és az infláció mértéke közel lesz egymáshoz

Orbán szerint az energiaellátásunkat rontja, hogy Ukrajna bemondta az unalmast, így kevesebb orosz gáz jön. Az Északi Áramlatot pedig „felrobbantották, felrobbanttatták”, erről pedig mindenki tudja, ki volt.

Orbán mesterterve az energiaellátás rendezésére az, hogy Azerbajdzsántól és Türkmenisztántól vásárolunk gázt Törökországon keresztül. Szerinte ezt szolgálja a múlt hétvégi diplomáciai dömping is, amikor ezeknek az országoknak a vezetőit Budapesten látta vendégül.

Szerinte a nagy európai államok lassúak és buták, mert még nem ismerték fel Azerbajdzsán és a türk államok fontosságát. Ők viszont tíz évvel előre láttak és időben elkezdtek barátkozni, pedig sokáig senki nem értette, mit akarnak ezektől az országoktól.