„Klubrádió
Útszélen

Sorsok, amelyekbe nagyon nehéz belegondolni

3/10/2020 08:57

| Szerző: Klubrádió/szg

A fogyatékkal élő gyermeket nevelő szülők lassan tíz éve küzdenek azért, hogy hivatalosan is elismerjék: az otthonápolás munka. A roma nők gyakran szenvednek el megaláztatást a szülőszobán, a kórházban – róluk volt szó az Útszélen adásában.

2020. október 01. Útszélen (2020. október 01., csütörtök 15:00)
45:05
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

A férfiak többnyire eltűnnek beteg gyerekeik mellől – mondja egy 80 éves zenetanár, aki egyedül neveli 46 éves, Down-szindrómás lányát. A fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők lassan tíz éve küzdenek azért, hogy azok is kaphassanak ápolási díjat, akiknek egyébként van jövedelmük – például nyugdíjuk – hiszen ők 24 órás szolgálatban vannak beteg gyerekük mellett, rendszerint segítség nélkül, magukra hagyva. 

Gyerekszülés rasszista felhangokkal – a roma nők gyakran szenvednek el megaláztatást a szülőszobán, a kórházban, nem örülhetnek felhőtlenül az újszülött gyermeküknek. Csak egy példa a diszkriminációra: egy vidéki kórház a tényleges ár többszörösét követeli alapítványi hozzájárulás címén a védőruháért, ami ahhoz szükséges, hogy a gyerek apja, vagy az anya kísérője bent lehessen a szülésnél.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: demonstráció az otthonápolás elismeréséért Budapesten, 2018-ban (fotó: MTI/Mónus Márton)

Útszélen
2020. október 01., csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta