„Klubrádió
Útszélen

Közmunka helyett egyetemre, ha hagyja a kormány

12/09/2020 09:16

| Szerző: Klubrádió/szg

Tizenhat évesen mehetne is közmunkásnak egy roma fiatal a tanköteles kor 16 évre csökkentése miatt. Az Ámbédkar Iskola ehelyett érettségiig, egyetemig segít őket eljutni – ha hagyja a kormányzat, és nem vonja meg az intézmény támogatását, mint ahogy az a napokban történt.

2020. szeptember 10. Útszélen (2020. szeptember 10., csütörtök 15:00)
45:01
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Elég egy tésztakészítő tanfolyam elvégzése, utána már mehet is közmunkásnak egy iskolavégzetlen roma fiatal – ez az eredménye annak, hogy a kormány leszállította 16 évre a tankötelezettséget. Volna más választása is: elmehet a miskolci dr. Ámbédkár középiskolába, ahol értenek ahhoz, hogy hogyan kell a hátrányos helyzetű gyerekek útját egyengetni az érettségiig, vagy például a közgazdasági egyetemig – a kulturális kormányzat viszont megvonta tőlük a támogatást. 

Határon túli, szlovákiai magyar cigányokat is vonz az iskola, hazatérve példát szeretnének mutatni.Az iskolának van is terve, talán esélye is arra, hogy hogyan tovább – ha az oktatásban is illetékes Emmi-t nem is érdekli, az Innovációs és Technológiai Minisztérium látna esélyt roma informatikusok képzésére. Jövőre. Addig is túl kellene élni az idei tanévet...

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Címlapi kép: Dr. Ámbédkar Iskola/Facebook

Útszélen
2020. szeptember 10., csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta