„Köszönjük,
Esti gyors

"Semmilyen közérdeket nem szolgált a Club Aliga-beruházás"

1/03/2023 18:32

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Club Aliga kikötőjére és a magaspartra adott építési engedélyt is leállította a bíróság. Bukovszky András, az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese elmondta, nem akarták átadni a beruházók a dokumentációt, arra hivatkozva, hogy nemzetgazdasági ügyről van szó.

2023. március 01. Esti gyors - részlet 23.03.01. Bukovszky András
07:04
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a bíróság elrendelte a Club Aliga parkjába tervezett új kikötőépület építési munkálatainak felfüggesztését.

A Club Aliga valaha az MSZMP pártüdülője volt, pár éve pedig Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekkörébe került, de ők kiszálltak az üzletből.

"A kikötő mellett a magaspart tetejére kapott építési engedélyt a beruházó. Itt öt társasházat terveztek. Mindkét engedélyt megtámadtuk, mert kikerülték a környezeti hatástanulmányt" – mondta az Esti gyors szerdai adásában Bukovszky András. Az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese hozzátette a dokumentumot azért kellett volna elkészíteni, mert nyilvános és a lakosság így véleményezni tudja.

Az egész eljárás szabálytalan volt, nem akarták átadni a beruházók a dokumentációt, arra hivatkozva, hogy nemzetgazdasági ügyről van szó.

Hozzátette, a bíró mindkét esetben megadta a jogvédelmet, így az építési engedélyeket leállította, a legutóbbi, szerdai tárgyaláson pedig az öt társasház esetében a köz érdekére hivatkozva meg is semmisítette az építési engedélyt. A döntés azért is nagyon fontos, mert a magaspart telkéhez hozzákapcsoltak egy nyúlványterületet, amely így elérhetetlenné vált volna a lakosság számára. "A páratlan szépségű, ikonikus, több, mint 8 millió éves, helyi védelem alatt álló geológiai érték a löszfal rézsűs bontására nem kerülhet sor, Aliga fehér sziklái megmenekültek" – írta korábban a Facebookon Bukovszky.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Fortepan/Adományozó

Esti gyors/interjú Bukovszky Andrással
2023.03.01., szerda 18:45
Riporter: Szénási Sándor