„Klubrádió
A lényeg

"Elveszik a tópartot a balatonaligaiaktól"

21/04/2022 10:07

| Szerző: Klubrádió

A helyi civil szervezetek tiltakozása ellenére is megadta a Somogy Megyei Kormányhivatal megadta a környezetvédelmi engedélyt a balatonaligai beruházásra. Így minden adott ahhoz, hogy magán luxusüdülővé alakuljon a Club Aliga.

A Somogy Megyei Kormányhivatal megadta a környezetvédelmi engedélyt a Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. balatonaligai nagyberuházásához, az Aligaliget projekthez, mely magán luxusüdülővé alakítja a hajdani pártüdülőt, a Club Aligát – írja a Népszava.

A Balatont féltő civilek és az önkormányzat is próbálkozott korábban különböző tanulmányok bemutatásával, amelyek arra mutattak rá, hogy milyen visszafordíthatatlan károkat okozhat a beruházás. Az Aligai Fürdőegyesület (AFE) és a balatonvilágosi önkormányzat panaszt is tett tavaly év elején az Alkotmánybíróágnál, de mindhiába. Az utolsó remény az volt, hogy a kormányhivatal által tavaly ősszel elrendelt környezetvédelmi hatásvizsgálat meggátolhatja a beruházást.

A lap szerint azonban lesöpörték a civilek érveit, zöld utat adott az egykori pártüdülő beépítésére a hatóság, ezzel az utolsó komoly akadály is elhárult az óriási, 46 hektárt érintő beruházás elől. A helyiek attól tartanak, újra „zárt világ” épül a kiváltságosok számára.

A terület az Appenin Zrt.-é, amely 2019 tavaszáig Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltsége volt, míg cégeik el nem adták a részesedéseiket Balázs Attila és Jellinek Dániel érdekeltségeibe. Ugyanebben az évben teljesen le is zárták a területet a helyiek elől.

"Kész, vége, kasza, teljes megsemmisülés. Elveszik a tópartot a balatonaligaiaktól, ugyanúgy, mint a Rákosi-rendszerben tették, csak most visszafordíthatatlanul, hiszen nem az állam teszi, hanem magántulajdonba kerül!" – reagált Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület (AFE) elnökhelyettese.