„Klubrádió
Reggeli gyors

Szakértő: Az ukránok az orosz védelmi vonal gyenge pontjait keresik

19/06/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Ukrajna 12 dandárt készített fel az ellentámadásra, ezek közül elemzők szerint 3-at vetettek be eddig. Ezek még nem a fő ukrán erők – mondta Bendarzsevszkij Anton.

2023. június 19. Reggeli gyors - részlet 23.06.19. Bendarzsevszkij Anton
15:47
00:00

Az elmúlt tíz napban az oroszok elkezdték áthelyezni csapataikat a Dnyeper keleti partjáról a zaporizzsjai és a bahmuti frontszakaszokra – írja a brit védelmi minisztérium közleménye alapján a hvg.hu. Az áthelyezések jó eséllyel a 34. önálló gépkocsizó dandárt, a deszantos és a tengerészgyalogos alakulatokat is érintik.

Az oroszok úgy ítélik, hogy a kahovkai gát felrobbantása után elenyésző az esélye annak, hogy az ukránok a Dnyeperen át támadjanak.

A hétfői Reggeli gyorsban többek közt erről is beszélt Bendarzsevszkij Anton. Az Oroszország-szakértő szerint számos  egyértelmű jele volt az utóbbi időben annak, hogy az ukránok próbálgatják az orosz védelmet. Most egy sokkal intenzívebb szakaszába lépett az ellentámadás. Az orosz védelmi vonal négy-öt pontján támadnak az ukránok egyszerre. Megjegyezte, így derült ki az is, hogy a zaporizzsjai fronton nagyon erős az orosz védelem. Míg a donyecki és a zaporizzsjai régió határán 10 kilométerre sikerült behatolniuk az ukránoknak. Ez azért is jelentős eredmény, mert az oroszoknak 6 hónapjuk volt arra, hogy felkészüljenek. Az ukrán erők előrenyomulását nehezíti, hogy főként sík, aláaknázott területekről van szó a lassú mozgásra kényszerített egységek ellen orosz drónokat vetnek be.

Ukrajnai háború
Herszoni terület, 2023. június 14. Az ukrán különleges műveleti erők katonái 122 milliméteres D-30-as ágyúval az orosz állásokat lövik a Herszoni területen 2023. június 13-án. Fotó: MTI/AP/Felipe Dana
 

"Már nyugati haditechnikát is bevetnek az ukránok az ellentámadás során" – emelte ki újdonságként. Ahogy korábban a Klubrádió is beszámolt róla, német gyártmányú Leopard 2 tankokat és Bradley páncélozott harci járműveket már bevetettek. Bendarzsevszkij azonban felhívta a figyelmet arra, hogy egyéb Ukrajnának átadott haditechnika bevetéséről még nem érkezett jelentés. Emellett az ellentámadásra felkészített 12 dandár közül elemzők szerint mindössze hármat vetettek be eddig. "Ezek még nem a fő ukrán erők. Vélhetően a oros védelmi vonal gyenge pontjait, áttörési lehetőségeket keres az ukrán haderő. Ha ezeket feltérképezték, akkor várható, hogy az ukrán haderő gerince is megjelenik" – vonta le következtetését.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bendarzsevszkij Antonnal
2023.06.19., hétfő 8:33
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János