„Támogassa
A lényeg

Az orosz kormány irányítása alá vonná a Wagnert

12/06/2023 07:28

| Szerző: Klubrádió

A zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin sokadszorra került összeütközésbe a védelmi miniszterrel.

Úgy tűnik, Oroszország közvetlen irányítást akar próbál szerezni a Wagner-csoport fölött, amelynek komoly szerepet vállalt az ukrajnai offenzívában – írja a BBC annak nyomán, hogy Nyikolaj Pankov orosz védelmiminiszter-helyettes szombaton arról beszélt: az „önkéntes alakulatoktól” a jövőben azt kérik, hogy a védelmi tárcával kössenek szerződést. A brit közszolgálati médium szerint a homályosan megfogalmazott közlemény címzettjei sokak szerint a zsoldoscsoport tagjai.

A hvg.hu összefoglalója szerint a Wagnert vezető Jevgenyij Prigozsin vasárnap felháborodott üzenetben vágott vissza, amelyben közölte: a katonái bizonyosan bojkottálni fogják a szerződéskötést.

Prigozsin sokadszor kerül összeütközésbe a védelmi minisztérium tisztségviselőivel, többek között Szergej Sojgu tárcavezetővel és Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel. Rendszeresen hozzá nem értéssel vádolja őket és azzal, hogy szándékosan nem szállítnak megfelelő ellátmányt a wagnereseknek.

A védelmi minisztérium szerint a szerződéskötés csak arra szolgál, hogy „növelje a hatékonyságot” az Ukrajnában harcoló orosz egységek soraiban.