„Támogassa
A lényeg

Lakóházat lőttek az oroszok, tizenegy áldozat

13/06/2023 15:57

| Szerző: Klubrádió

Tizenegy ember meghalt a közép-ukrajnai Krivij Rih városát kedden ért orosz rakétacsapásban – közölte a város polgármestere. 

Olekszandr Vilkul hozzátette: 28-an megsérültek a támadásban és még mindig vannak civilek a romok alatt.

A hatóságok nemrég közölték, hogy egy újabb holttestet húztak ki a romok alól a mentőalakulatok. „A keresési és mentési művelet befejeződött. Az építmények bontása folyamatban van” – mondta Szerhij Liszak, a dnyipropetrovszki terület katonai közigazgatásának vezetője.

Egy orosz rakétacsapás lerombolt egy ötemeletes lakóházat Krivij Rihben éjszaka. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a támadással kapcsolatban arról írt, hogy: "a terroristáknak soha nem bocsátunk meg, és minden kilőtt rakétáért felelősségre vonjuk őket".

A brit The Guardian cikke szerint kedden a kora reggeli órákban egész Ukrajnában megszólaltak a légvédelmi szirénák. Kijevi katonai tisztviselők szerint a légvédelmi rendszerek megsemmisítették az összes ukrán fővárost célzó orosz rakétát. 

Herszon környékén is voltak támadások: ott egy templom területét találták el, egy 72 éves pap meg is halt. Ugyanebben a támadásban egy 76 éves nő is megsérült.

Az orosz támadások négy lakóépületet, a postahivatalt, közigazgatási épületeket, a központi teret és kritikus infrastrukturális létesítményeket rongáltak meg Bilozerkában, de támadás érte Szumit és Harkiv környékét is. A déli zaporizzsjai régióban három bomba csapódott be Orikhiv városában, egy civil meghalt és házakat rombolt le. A brit The Guardian cikke szerint kedden a kora reggeli órákban egész Ukrajnában megszólaltak a légvédelmi szirénák. Kijevi katonai tisztviselők szerint a légvédelmi rendszerek megsemmisítették az összes ukrán fővárost célzó orosz rakétát. 

Az ukrán légvédelem az Oroszország által kilőtt 14 cirkálórakétából 10-et lelőtt az éjszaka folyamán halálos csapásokban.