„Klubrádió
Reggeli gyors

Rusvai: Nem a fertőzöttek számát kell figyelni

30/08/2021 10:39

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hatvan százalékos átoltottság mellett a fertőzöttek száma helyett a kórházban ápolt betegek, és a lélegeztetőn lévők számát kell figyelni Rusvai Miklós virológus szerint.

2021. augusztus 30. Reggeli gyors - részlet 21.08.30. Rusvai Miklós
07:30
00:00

A negyedik hullámnál más szempontok alapján kell megítélni a járvány terjedésének súlyosságát. "Az oltás nem akadályozza meg a fertőzés terjedését" – mondta Rusvai Miklós virológus, hozzátéve, hogy enyhébb hatással, kevesebb elhalálozással, de bizonyosan végigvonul a negyedik hullám is a lakosságon. Ráadásul a delta variáns sokkal fertőzőbb, mint az eddig ismert mutánsok.

Közel 60 százalékos átoltottság mellett nemcsak az elhunytak, de a kórházban ápolt, köztük lélegeztetőre kerülő emberek száma is várhatóan kisebb lesz. Ez a két érték, amit Rusvai szerint szem előtt kell tartani.

Koronavírus - A kecskeméti kórház intenzív osztály is felk
 
Kórterem járványbanFotó: Bús Csaba / MTI
 

Továbbra is az idősek, és a társbetegséggel súlytottak a legveszélyeztetettebbek, köztük is azok, akiket nem sikerült eddig beoltani.

A szakember nagyon fontosnak tartja, hogy azok, akiket már viszonylag régen oltottak, illetve akiknek az immunválasza nem volt megfelelő, indokolt a harmadik "boosting" oltás felvétele.

Azt is hozzátette, hogy bár nem kötelező a maszkviselés, és a testhőmérés az iskolákban, jobb lenne, ha kiterjedt tesztelés folyna, különösen az új tanév kezdetével.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rusvai Miklóssal
2021.08.30., hétfő 8:40
Riporter: Szénási Sándor