„1%
A lényeg

Túlélni is nehéz a vírust, de a következményei is súlyosak

27/08/2021 14:21

| Szerző: Klubrádió

Az MTA elnöke, Freund Tamás is úgy véli, minden eddiginél fontosabb lenne minél több embert beoltani, még a negyedik hullám előtt.

A környező országokhoz hasonlóan itthon is emelkedik a koronavírusos fertőzöttek száma, ezért Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szakértők véleménye alapján javaslatokat tett a felkészülésre – írja a 444.

Freund szerint is nagyon fontos lenne, hogy aki csak teheti, oltassa be magát. „A világ számos országából érkező beszámolók tanúsága szerint a negyedik hullám során kórházba vagy lélegeztetőgépre került COVID-19-betegek csaknem 90 százaléka az oltatlanok közül kerül ki” – idézte Freundot a portál.

Azt is kifejtette, hogy a koronavírus nagyon súlyos hosszútávú betegségeket is okozhat.

Freund a kormánynak is adott ötleteket. Szerinte el kellene törölni a kötelező oltási regisztrációt, mert erősen csökkenti az oltási hajlandóságot, viszont bővíteni kellene az oltások széles körű beadási lehetőségeit, tehermentesíteni kellene az oltások ajánlásával, beadásával foglalkozó orvosokat.

Az MTA új elnökségének sajtótájékoztatója
 
Freund Tamás
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Az MTA elnöke szerint állami támogatással kellene mérni a veszélyeztetettek és az idősek antitestszintjét, és fontos lenne azoknak adni harmadik oltást, akiknek a szervezetében nem mutatható ki ellenanyag. Freund nem említette külön a Sinopharm vakcináját, de mostanra több vizsgálat alapján biztosan állítható, hogy az idős emberek egy részénél ez nem termel elegendő antitestet. Náluk tehát különösen fontos lenne ilyen vizsgálatokat végezni, ezt mondta korábban Erdei Anna immunológus, az MTA főtitkárhelyettese is. Gulyás Gergely miniszter akkor felelőtlennek nevezte a nyilatkozatát, pedig egy másik, négy fős szakértői csapat is hasonló javaslatot tett.

Freund Tamás javasolja továbbá

  • az elzárt, gyakran szegénységgel küzdő településeken az oltásban való részvétel támogatási lehetőségeinek feltárását és bevezetését;
  • vizsgálatok végzését a vakcina visszautasítása okainak jobb megértése, valamint az átoltottság területi, szociális és gazdasági egyenlőtlenségeinek feltárása céljából, majd ezek alapján megtervezett intézkedések végrehajtását;
  • a védettségi igazolvány és a maszkviselés előírását a nagyobb tömeget vagy fokozottan érzékeny populációt fogadó, elsősorban zárt terű események látogatásához, amint a járványhelyzet alakulása indokolttá teszi (ez már több európai országban újra gyakorlat, ideértve az éttermek látogatását is).

Az MTA támogatja a fiatalok oltási programját.