„Klubrádió
Reggeli gyors

Rusvai Miklós: A "háziorvoslátogatók" maguktól mennek a rendelőbe, nem kell őket személyesen felkeresni

16/07/2021 15:09

| Szerző: Klubrádió

A kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től, ehhez bőséges mennyiségű vakcina áll rendelkezésre - jelentette be Orbán Viktor a Kossuth rádió műsorában pénteken. A harmadik oltás felvételére a másodikat követően négy hónap elteltével lesz lehetőség, de az orvosok ettől eltérhetnek. Azt is az orvosok döntik el, hogy melyik oltóanyagot adják be - mondta a miniszterelnök.

2021. július 16. Reggeli gyors - részlet 21.07.16. Rusvai Miklós
08:56
00:00

Ez a mai döntés szakmailag nagyon jó, és azt is helyesnek tartom, hogy az oltóorvosok kezébe van adva a döntés, hogy milyen harmadik vakcinát adnak be a páciensnek – mondta Rusvai Miklós virológus a Reggeli gyorsban. Innentől kezdve az oltóorvos szakmai komptenciáján, egyéni felelősségén és az oltandó személlyel való konzultáción múlik, hogy melyik oltóanyagot használja harmadik oltásként.

Más országoknál kevésbé volt tudatos a lakosság. Nálunk éppen a keleti vakcinák behozatalát övező média-, politikai- és lakossági felhajtás miatt kifejezett igény is volt a harmadik oltásra. Sok országban inkább csak a kormány szorgalmazza az ismétlő oltást, Magyarországon ez a lakosság igényével is találkozik – mondta Pálinkás Szüts Róbert szakértő vendége.

A harmadik oltás fontosságát egészségügyi adatok is alátámasztják, és nem csak amiatt, mert esetlegesen sok esetben – főleg – a kínai oltóanyag nem alakította ki a megfelelő védettséget, hanem amiatt is, mert egyik vakcina sem alakít ki életre szóló védelmet, ismételni kell. Mivel őszre meggyűlhet a bajunk a negyedik hulámmal, így akik legelőször, még év elején kapták az oltást, nekik mostanában időszerű lesz felfrissíteni a védettségüket. Egyébként nem muszáj megnézetni az immunszintünket, senkinek sem árt, ha kap egy harmadik (a Janssen esetében második) utánimmunizáló oltást, még akkor sem, ha megfelelő a védettsége – mondta a szakember.

Dr. Rusvai MiklósDr. Rusvai Miklós
 

Foglalkozásokhoz kötött kötelező immunizálások vannak, mint például a vadászok, erdészek esetében a veszettség elleni kötelező védőoltás, de világszinten nagyon ritka, hogy a teljes lakosságot törvényileg köteleznék egy oltás beadatására, és ahol ez megtörténik, az nagy visszhangot is kelt (ld. Oroszország, ahol már ez terveben van). Magyarországon erről jelenleg nincs szó.

Rusvai Miklós úgy látja, hogy ha eltörölnék az oltást megelőző kötelező regisztrációt, akkor azok az emberek, akik életmódjukból, tájékozatlanságukból kifolyólag ezt a lépést nem tudják megtenni, egyszerűen a háziorvosukhoz – koruknál fogva is egyéb problémával – betérve felvehetnék az oltást. Sokan közülük "háziorvoslátogatók", mert például rendszeresen gyógyszert íratnak fel, tehát őket nem kell felkeresni, hanem meg kell várni, amig ők mennek el az orvoshoz. Ezzel a lépéssel jelentősen meg lehetne növelni a beoltottak számát – mondta el véleményét a virológus.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Rusvai Miklóssal
2021.07.16., péntek 08:51
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert