„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Lehetővé tesszük a harmadik oltást

16/07/2021 07:56

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt az oltásokról, a harmadik oltás augusztus elsejétől elérhető, az iskolások is megkaphatják, ha a szülő igényli. Orbán Viktor beszélt a melegellenes törvényt ért brüsszeli aggályokról és az emiatt indult kötelezettségszegési eljárásról is. Szerinte "ez utóbbi jogi huliganizmus, randalírozás".

Megoszlanak a vélemények arról, kell-e harmadik oltás vagy sem, a WHO is bizonytalanságot sugalló közleményt tett közzé – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a kormány szerint nem kell ettől félni, és így "nincs miért elzárni az embereket ennek a lehetőségétől".

A hvg.hu összefoglalójából kiderül, hogy augusztus elsejétől elérhető a harmadik oltás. A második oltás után teljen el négy hónap, de a háziorvosok ha szükséges, ettől eltérhetnek. Mindenki keresse fel azt az oltóhelyet vagy a háziorvosát, ahol az eddigi oltásokat megkapták, és ott érdeklődjön. Időpontot kell kérni. De nem lesz olyan oltási rend, hogy először az idősek – tette hozzá Orbán Viktor. Megjegyezte:

Az orvos dönt arról, hogy melyik fajta vakcinát adja be harmadik oltásként.

Az egészségügyben csak az dolgozhat, aki megkapta az oltást – mondott egy újabb szigorítást a miniszterelnök.

A tanévkezdés előtt, ha a szülő kéri, minden gyerek megkaphatja az oltást – hangzott el.

A beutazásokat egyelőre nem korlátozza a kormány, és azt javasolják a magyaroknak, hogy csak azok utazzanak külföldre, akiknek mindkét oltása megvan már. 

A védettségi igazolványok "visszavezetéséről" Orbán Viktor azt mondta, most is van három rendezvénykategória, ahol az igazolvány előírás, de hogy "mit hoz a jövő, azt nem tudjuk". Viszont, ha Európában lesz negyedik hullám, akkor "az ideér Magyarországra", így nem zárható ki, hogy más országokhoz hasonlóan bővíthetik ezt a kört – derült ki a miniszterelnök szavaiból.

Elmondása szerint "a 16-18 év közöttiek átoltása nagy sebességgel halad, 45 százalék körül van" az átoltottságuk, a 12-15 év közöttieknél pedig még csak 13-14 százalék körül mozog az átoltottság. Utóbbi miatt azt is bejelentette, hogy a szeptemberi iskolakezdés előtti két napon, hétfőn és kedden minden iskolában oltást rendeznek, ahol minden gyerek megkaphatja az oltást, ha a szülő engedélyezi – írja a 444.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
 
Orbán Viktor a rádióbanFotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

A miniszterelnök beszélt a melegellenes törvényt ért brüsszeli aggályokról és az emiatt indult kötelezettségszegési eljárásról is. Szerinte "ez utóbbi jogi huliganizmus, randalírozás". Szerinte az Európai Bizottság "rá akar minket kényszeríteni, hogy beengedjük az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba". Megjegyezte: lehet az iskolákban szexuális felvilágosítást tartani, de csak olyat, amibe a szülő is beleegyezik.

Arról, hogy miért nem ment el a témában tartott európai parlamenti vitára, Orbán azt mondta, "nem hívtak", és amúgy sem érezte úgy, hogy a vita olyan szintre jutott volna, hogy ott lett volna a helye. A vita további fejleményeit úgy értékelte: "véres csata és vita lesz". Az értékekről folyó viták és a helyreállítási alap pénzkifizetésének összekapcsolását kettős mércének tartja Orbán – hasonlatként pedig a magyar szurkolók viselkedése miatti UEFA-büntetéseket hozta fel.

"Kit érdekelt eddig, mi zajlik a német iskolákban? Eddig nem érdekelt, de most már figyelem. Égnek áll az ember haja időnként, hogy mi történik Nyugat-Európában" – mondta az iskolai szexuális felvilágosításra visszatérve.