„Vásároljon

Rusvai nem tart a magyar-portugál meccs következményeitől

18/06/2021 15:35

| Szerző: Klubrádió

Rusvai Miklós nem tart attól, hogy nyáron újabb berobbanása lesz a koronavírus-járványnak.

2021. június 18. A lényeg: Rusvai Miklós (2021.06.18.)
01:00
00:00
A szlovák kormány aggodalmát fejezte ki a keddi magyar-portugál mérkőzés után, mivel szlovákiai nézők is nagy számban jöttek el megnézni a mérkőzést. Portugáliában ugyanis a napokban megnőtt a fertőződések száma, és hétvégére Lisszabonba és környékére vesztegzárat hirdettek ki. A szlovák kormány attól tart, hogy a Puskás Arénában a portugál szurkolók – akik egy negatív teszttel léphettek be az országba – a mégis magukkal hozhatták a vírust, és mivel a maszkviselés nem volt kötelező, a delta variáns gócpontja lehetett a keddi mérkőzés helyszíne.

Megkérdeztük Rusvai Miklós virológus professzort, aki a Klubrádiónak elmondta, hogy az óvatosság fontos, de ő nem tart attól, hogy ismét berobbanna a pandémia. Olyan járványhulllámtól a nyár folyamán nem tart, mint amilyet 2020 őszén vagy 2021 tavaszán tapasztaltunk. Esetszám-emelkedés lehetséges a különböző tömegrendezvények után, hiszen mindenütt, ahol sok ember maszk nélkül találkozik, megvan a kockázata a fertőzésnek. Az emberek immunállapota eltérő – még akkor is, ha oltva voltak -, mert van, aki jobban immunizálódik, valaki kevésbé. Utóbbiak megkaphatják és hordozhatják a vírust.

A kockázat megvan, de robbanástól nem tart a professzor. Érdemes mindenkinek azért óvatosnak lenni, különösen azoknak, akik ott volta a meccsen.

Járványügyi szakemberként pedig figyelni kell a szennyvízadatokat a következő hetekben, és amennyiben aggodalomra okot adó emelkedést tapasztalnának, akkor a megfelelő konzekvenciákat le kell vonni.