„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Regisztráljon, ha Nagy-Britanniában maradna

21/10/2019 17:01

| Szerző: Klubrádió

Akárhogy is alakuljon a Brexit, megegyezéssel, vagy anélkül, annak, aki a jövőben is az Egyesült Királyságban maradna, érdemes mihamarabb elindítani a papírmunkát.

 

2019. október 21. Vállalkozók Klubja (2019. október 21., hétfő 14:30)
20:19
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván

Történelmi jelentőségű eseményhez méltó felforrósodott hangulat, és ahhoz igencsak méltatlan lebonyolítás, káosz. Maguk a britek sem tudják pontosan, hogy mi fog történni. A parlament szombaton nem mondott igent az Európai Unióval kötött megállapodásra, így Boris Johnsonnak kérnie kellett a halasztást. Kérte is, de küldött egy másik levelet is, amely szerint ő bizony kiléptetné országát az eredeti határidőben, október 31-én. Egy 2016-os népszavazás döntésének végrehajtásáról lenne szó, de még az utolsó pillanatban is kapkodnak, variálnak, ami a piacokat idegesíti. A piac a jogbiztonságot szereti és ez most az Egyesült Királyságban nincs meg.

A Vállalkozók klubjában Kopasz János ügyvéddel, a Taylor Wessing szakemberével vettük át a legfontosabb ismert információkat. Ami a kint dolgozó magánembereket érinti, ők feltehetően biztonságban vannak egy rendezetlen Brexit esetén is. Lehetnek letelepedés előtti és letelepedett státuszban, utóbbiban akkor, ha már legalább 5 éve ott vannak. Mindenkinek, aki kint tartózkodik és maradni akar, célszerű mihamarabb belefogni egy regisztrációs folyamatba. Az ügyvéd szerint ez nem bonyolult, valamilyen személyazonosító okmányra van szükség, fényképre, a kint töltött idő igazolására jó a bankszámla kivonata, munkaszerződés, vagy hasonló okmány. Ezek alapján a brit hatóságok megállapítják az illető státuszát. A regisztrációs felület már működik. Hogy azoknak mit kell és lehet tenniük, akik ezután szándékoznak oda telepedni, az még kétséges, Nagy-Britannia harmadik országnak minősül majd, komolyabb procedúra lesz a különböző engedélyek megszerzése.

Ami a kint dolgozó magánembereket érinti, ők feltehetően biztonságban vannak egy rendezetlen Brexit esetén is. Lehetnek letelepedés előtti és letelepedett státuszban, utóbbiban akkor, ha már legalább 5 éve ott vannak. Mindenkinek, aki kint tartózkodik és maradni akar, célszerű mihamarabb belefogni egy regisztrációs folyamatba. Az ügyvéd szerint ez nem bonyolult, valamilyen személyazonosító okmányra van szükség, fényképre, a kint töltött idő igazolására jó a bankszámla kivonata, munkaszerződés, vagy hasonló okmány. Ezek alapján a brit hatóságok megállapítják az illető státuszát. A regisztrációs felület már működik. Hogy azoknak mit kell és lehet tenniük, akik ezután szándékoznak oda telepedni, az még kétséges, Nagy-Britannia harmadik országnak minősül majd, komolyabb procedúra lesz a különböző engedélyek megszerzése.

Akinek cége, vállalkozása van, annak mindenképpen plusz munkát, költséget, energiát jelent majd, ha az Egyesült Királyság nem lesz EU-tag. Noha terveznek egy szabadkereskedelmi megállapodást kötni, annak tartalma még nem ismert. Elképzelhető, hogy a világkereskedelemben szokásos mennyiségi és egyéb korlátozások lépnek életbe itt is, vámtarifákat kell alkalmazni és lesznek tiltott áruk is. Ez a briteknél akár áruhiányt is okozhat. Az uniós cégeknek nehezebb lesz a munkájuk, például az importnál eddig volt egy általános minőségellenőrzés, amelyet minden ország elfogadott, az árun CE volt a jelölése, a vizsgálat a gyártót terhelte. Ezután az importőrt is, vagy csak azt terheli majd, ami felelősséget, időt, pénzt igényel. Hasonlóan megszűnnek kedvezmények egy peres ügynél. Kiköthetik ugyan a felek a szerződésben, hogy melyik bíróság fennhatóságát fogadják el, de például az uniós fizetési meghagyás intézménye kiesik.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Vállalkozók klubja
2019.10.21. 14:30
Műsorvezető: Kárpáti Iván