„Klubrádió
Esti gyors

Boris Johnson még izmozik Brüsszellel

3/10/2019 07:06

| Szerző: Klubrádió

Lesz is vám, meg nem is az ír-északír határon, ezt ajánlja a brit miniszterelnök, különben marad a megállapodás nélküli kilépés.

 

Boris Johnsont nem nagyon érdekli, hogy mire kötelezte őt a törvényhozás. A Konzervatív Párt kongresszusán állt elő javaslatával, amely még mindig nem egészen világos, de pár részlettel többet lehet tudni a szándékairól. Saját művét nemes egyszerűséggel kreatívnak és ésszerűnek nevezte. S közben kvázi ultimátumot adott Brüsszelnek, hogy ha ezt a javaslatot nem fogadják el az EU-ban, akkor marad a no deal. Ezt, tehát a megállapodás nélküli kilépést a parlament egyébként megtiltotta neki, és arra kötelezte, hogy kérjen halasztást a Brexitre, de Johnson nem először packázik a törvényhozással.

Egedi Gergely egyetemi tanár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója mondta el az Esti gyorsban, mi ennek a bonyolult helyzetnek a lényege. A miniszterelnök kreatív ötlete most az, hogy az ír-északír határon lesz is vámellenőrzés, meg nem is. Hivatalosan lesz, de nem a határon, nem is annak közelében, hanem az áruk berakodási és kirakodási helyén. Ez a kérdés, tehát a határ- és vámellenőrzés azért fontos, mert az ír-északír határ egyben az Egyesült Királyság és az Európai Unió határa is lesz.

A terv része a kiszivárgott hírek szerint, hogy Nagy Britannia ugyan kilépne vámunióból és külön megállapodást kötne az EU-val, Észak-Írország azonban még négy évig alkalmazhatná az uniós szabályokat az ipari és élelmiszeripari termékek esetében, aztán eldönthetné, hogy az uniós, vagy a brit szabályozást választja.

Úgy tudni, hogy ez a megoldás Írországnak nem teszik. Márpedig, ha ez így van, az Európai Unió valószínűleg meg fogja védeni bent maradó tagállamát, Írországot, a kilépő Egyesült Királysággal szemben. A BBC híradása szerint az Európai Bizottság egyelőre annyit közölt, meg fogja vizsgálni a javaslatot. Megfigyelők már korábban jelezték: a Juncker vezette bizottság elment a falig, nem nagyon tehet további engedményeket. Jelen állás szerint az Egyesült Királyság így, vagy úgy, de távozik a közösségből október 31-én.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikipédia.

Esti gyors
2019.10.02. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor