„Klubrádió
Esti gyors

Boris Johnson még nem fedte fel a kártyáit

19/09/2019 20:51

| Szerző: Klubrádió

Vészesen közeleg a Brexit ideje, de még rengeteg nyitott kérdés van. Az uniós tagországok vezetői már október közepén szeretnének dönteni.

2019. szeptember 19. Esti gyors - részlet 19.09.19. Gálik Zoltán
05:59
00:00

Brit lapértesülések szerint készen van a kilépési szerződés legújabb változata, így tehát az Egyesült Királyság mégsem a kemény Brexittel távozik az Európai Unióból. Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense viszont úgy véli, Boris Johnson miniszterelnök az utolsó pillanatban áll csak elő egy javaslattal. A határidő vészesen közeleg. Franciaország ellenzi, hogy a britek újabb halasztást kapjanak, a soros elnök Finnország 10 napot adott a helyzet tisztázására.

Október közepén lesz egy uniós csúcstalálkozó, ott a kormányfők szeretnének végre döntést hozni, ha addig a britek előállnak egy javaslattal. Persze, ha meg is születik valamilyen döntés, azt még az Európai Parlament elé is kell vinni.

Boris Johnsonéknak –már ha nem lépnek ki megállapodás nélkül- lehetőségük van a szakértő szerint arra, hogy elővegyék ismét Theresa May javaslatát, ehhez azonban munkáspárti szavazatokra is szükségük lenne. Az EU-nak az valószínűleg nem lesz elég, ha a britek új választásokat, új kormányt ígérnek, itt komoly jogi garanciákat kell adni.

Kulcskérdés Észak-Írország státusza, amely bent maradna az unióban, legalábbis részben, tehát a vámunióban és a piaci szabályozási rendszerben. Ez a későbbiekre nézve az egész Egyesült Királyság számára lehetne egy minta, egy megoldás, hisz akárhogyan is nézzük, valamilyen kapcsolatot tartania kell az EU-val. Hogy az milyen lesz, nos az még pár éves, akár egy évtizedes tárgyalássorozat után derülhet ki.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2019.09.19. 18:00
Műsorvezető: Gergely Zsófia