„Klubrádió
Esti gyors

Van Brexit-megállapodás, de milyen?

18/10/2019 06:44

| Szerző: Klubrádió

A parlament háromszor dobta vissza azt a megállapodást, amelyet még Theresa May hozott tető alá. A mostani miniszterelnöknek még annyi esélye sincs, mint May-nek volt.

2019. október 17. Esti gyors / részlet, Kozma Szabina (19.10.17.)
05:56
00:00

Boris Johnson szerint kész a megállapodás arról, hogyan lépjen ki rendezett körülmények között az Egyesült Királyság az Európai Unióból, s milyen legyen a viszonyrendszerük a jövőben. Ezt azonban még el kellene fogadtatnia a törvényhozással, amire vajmi kevés esélye van, hiszen kisebbségben kormányoz. Elődje gyakorlatilag abba bukott bele, hogy a parlament háromszor is nemet mondott egy hasonló megállapodásra, ami egyébként sokak szerint a mostaninál még jobb is volt.

Az egész kilépési szabályozás fő kérdése az ír-északír határ ellenőrzése, a vámok alkalmazása. A mostani terv szerint Észak-Írország ugyan persze marad az Egyesült Királyságban, de ha valaki árut akar szállítani oda, akkor az Európai Unió szabályai az irányadóak. Lesz is vám, meg nem is. Kettős szabályozás lesz érvényben. Ugyanakkor Írország (amely marad az EU-ban) és Észak-Írország között nem lesz határsáv.

Mindez négy évig maradna így, azután az észak-ír parlament dönthetne a folytatásról. Apró szépséghiba, hogy olyan most nincs, legalábbis másfél éve nem működik a pártcsatározások miatt.

Egyszóval elég rizikós a helyzet, a brit parlamentnek szombaton kellene döntenie – mondta el az Esti gyorsban Kozma Szabina, a brit Inspiring Policies tanácsadó cég munkatársa.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2019.10.17.  18:00
Műsorvezető: Kárpáti János