„Klubrádió
Reggeli gyors

Brexit után – Itt a kormányprogram

15/10/2019 12:56

| Szerző: Klubrádió

Boris Johnson programjának középpontjában nem az unióból történő kilépés áll, mégis az a legfontosabb.

2019. október 15. Reggeli gyors - részlet 19.10.15. Egedi Gergely
05:36
00:00

A konzervatív kormány új programjának elején az áll, hogy mindig is elsődleges fontosságú célkitűzése volt az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból, a tervezett határnapon, október 31-én. Ezután jönnek csak az egyébként hangsúlyosnak mondott elemek, mint a bűnüldözés hatékonyságának növelése, az állami egészségügyi ellátás fejlesztése, vagy a környezetvédelem. A programot II. Erzsébet királynő ismertette a Lordok Házában.

No, de maradjunk a Brexitnél. Egedi Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint az utóbbi napokban ismét mutatkozik némi remény arra, hogy valamiféle megállapodás születik, és 31-én nem a rendezetlen kilépés napja jön el. Először is tárgyalt egymással a brit és az ír miniszterelnök és úgy nyilatkoztak, hogy látják a megállapodáshoz vezető ösvényt. A hétvégén is folytak megbeszélések, az EU főtárgyalója még ma tájékoztatja a tagországok szakminisztereit a tárgyalások jelenlegi állásáról. Még a hét közepén lesz EU-csúcs, majd szombaton rendkívüli ülést tart a brit parlament, a törvény szerint addig kellene Boris Johnsonnak haladékot kérnie a kilépési egyeztetés folytatására. Szóval mozgalmas napok voltak és lesznek mostanában.

A felek már szinte minden lehetőséget felvetettek és azok ellenkezőjét is, de a központban még mindig az ír-északír határ, illetve annak ellenőrzése van.

Johnson kormányprogramja egyébként tartalmazza azt is, hogy a kilépés után egy szabadkereskedelmi kapcsolatrendszert szeretnének kialakítani az Európai Unióval. Ezen kívül újra szabályoznák az Egyesült Királyságban élő EU-állampolgárok jogosultságait. Ennek lényege, hogy aki már ott él, az nagyjából a mostanihoz hasonló jogokkal maradhat, az új érkezők azonban már nehezebb helyzetben lesznek, mert London nem akarja tovább alkalmazni az unióban érvényes alapelvet, amely biztosítja a szabad mozgást.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019.10.15. 06:00
Műsorvezető: Dési János