„Klubrádió
A lényeg

Breaking: csúszik a Brexit

19/10/2019 15:57

| Szerző: hvg.hu/Klubrádió

322 támogatással 306 nem ellenében elfogadta a brit parlament azt a törvénymódosítást, amely miatt ismét csúszhat a britek kilépése. 

A Sir Oliver Letwin, az egyik legtekintélyesebb alsóházi képviselő, a kormányzó Konzervatív Párt volt frakciótagja által beterjesztett javaslat a kormányzati beterjesztés szövegét úgy írja át, hogy a Ház megfontolta a kérést, de nem adja jóváhagyását a megállapodásra, hacsak és amíg a kilépési feltételrendszer jogi szövegét a parlament törvénybe nem iktatja. Ez gyakorlatilag megfordítaná az ügymenetet, vagyis előre venné a ratifikációt, és utána szavaztatná meg a házat a megállapodás egészének jóváhagyásáról-számol be róla a hvg.

E módosítás támogatói nem titkoltan azt igyekeznek megakadályozni, hogy a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának tagjai - akik közül sokan a megállapodás nélküli Brexit hívei - formálisan, taktikai voksolással megszavazzák ugyan a megállapodás jóváhagyását, de az egyezmény jogi szövegének törvénybe iktatását esetleg egészen a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapjáig megakadályozzák. Ez azt jelentené, hogy hiába született meg a megállapodás, aznap az Egyesült Királyság annak érvénybe lépése nélkül távozna az Európai Unióból.

A Downing Streetből származó információk szerint az elfogadás miatt a kormány visszavonja a Brexit-megállapodás elfogadásáról szóló indítványát. A Letwin-javaslat elfogadása után így automatikusan életbe lép a Benn-törvényként emlegetett jogszabály, amely alapján ha október 19-ig nincs megállapodás a Brexitről, a miniszterelnök köteles levélben halasztást kérni az Európai Uniótól, budapesti idő szerint éjfélig.

A reggel óta tartó alsóházi ülésen Boris Johnson miniszterelnök és a kormánypárti politikusok érveltek a megállapodás elfogadása mellett. Felszólalt Theresa May volt kormányfő is, akinek a Brexit-megállapodását háromszor utasította el a Ház, ő is támogatásáról biztosította a csütörtökön elfogadott egyezséget. Ennek elfogadását mégsem lehet biztosra venni, a BBC utolsó számítása szerint a 320 szükséges képviselő helyett csak 310 támogatását lehetett biztosra venni.

Boris Johson a szavazás után azt közölte, hogy nem hajlandó halasztást kérni, jövő héten beterjeszti a megállapodást. Ez szembemegy a Benn-törvénnyel.

Közben a parlament környékén több tízezren tüntetnek a britek kilépése ellen, egy 29 férfit őrizetbe vettek, mert bejutott a Westminster védett területére.