„Támogassa
Reggeli gyors

Raskó György: Hatékonyabban kell dolgoznia a gazdáknak, az ukrán gabonadömping miatti kártérítés jelképes

28/06/2023 14:58

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Komoly piaci feszültségeket okozott a szomszédos európai uniós országokban, hogy tavaly Ukrajna szabadkereskedelmi státuszt kapott a gabonatermékekre és az élelmiszerekre. Elkezdték felhalmozni a készleteket, ami a gabona esetében óriási áresést hozott a térségben. Az érintett országok agrárminiszterei elérték, hogy az unió adjon kompenzációt, Magyarországnak 16 millió euró jár. Az EU valószínűleg az eredeti döntést is kutyafuttában hozta, a most megadott kártérítés pedig csak 3-4 százaléka a veszteségnek  – mondta Raskó György, agrárközgazdász a Reggeli gyorsban.

2023. június 28. Reggeli gyors - részlet Raskó György 2023.06.28.
09:48
00:00

Heteken belül a magyar termelők is megkaphatják a 16 millió eurós európai uniós kompenzációt – számolt be hétfőn a Népszava.

A háború elején Oroszország blokád alá vonta Ukrajna fekete-tengeri gabonaszállító útvonalait, így sok tízmillió tonna termény ragadt be, amit elsősorban Észak-Afrikába és a közel-keleti térségbe küldtek volna. Az Erópai Unió ezután szabadkereskedelmi státuszt adott Ukrajnának a mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre, hogy ezzel segítse a célországokba való eljuttatásukat – emlékeztetett Raskó György, agrárközgazdász a Reggeli gyorsban.

Ukrajnai háború
 
Ukrán hadihajó roncsa a mariupoli kikötő gabonaraktárának előterében 2022. június 12-én
 
Fotó: MTI/AP
 

"Meglepő gyorsasággal" el is indult a vasúti szállítás, az ukránok havi több millió tonna gabonát tudtak átirányítani Románia, Bulgária, Lengyelország, Szlovákia és persze Magyarország felé. Legyünk őszinték, az ukránok is úgy voltak vele, hogy ha az uniós piacon tudják eladni ezeket a termékeket, akkor az nagyobb biztonságot jelent, alacsonyabb költségekkel, jobb áron tudnak értékesíteni – mondta a közgazdász.  Így aztán jelentős volt a betárolás ezeknek az országoknak a magtáraiban, Magyarországon állítólag közel másfél millió tonna – magyarázta Raskó. Ez az előre nem tervezett nagy mennyiségű gabona "borzasztó nagyságrendű áresést" okozott ezeknek az országoknak a mezőgazdasági piacain. Ezért az öt ország agrárminiszterei kezdeményezték, hogy az unió valamilyen módon kompenzálja a termelőket – foglalta össze az előzményeket a közgazdász.

–"Valószínűleg kutyafuttában hozták meg a döntést a szabadkereskedelmi státuszról, ami valóban komoly piaci feszültséget okozott a térségben" – mondta Raskó. Most 100 millió eurós támogatást osztonak szét az érintett országok között, ebből jár Magyarországnak az említett 16 millió (nagyjából 6 milliárd forint).

A kártérítés jelképes: Magyarország fél év alatt nagyjából 3 millió tonna gabonát forgalmazott, így körülbelül 2000 forint kompenzáció jut egy tonnára, miközben 70 ezer forinttal csökkent az ára. Tehát 3-4 százalékos a kompenzáció, ami inkább csak egy sebtapasz – mutatott rá Raskó.

A szabályozás nem változott, vagyis idén a betakarítás után ugyanúgy akadálytalanul jöhet majd Ukrajnából a sok millió tonna búza, kukorica és napraforgómag, mint tavaly. Ez tehát egy hosszútávú piaci változás, amihez alkalmazkodnia kell a gazdáknak, mert az unió valószínűleg nem fogja megemelni ezt a kompenzációt. Az eddiginél magasabb hozamokat kellene elérni, kisebb ráfordítással.

Az agrárközgazdász szerint mindezzel együtt rekordévet zárhat majd a mezőgazdaság. Raskót arról is kérdeztük, hogyan alakulhatnak a gabonából készült élelmiszerek árai. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Címlapi kép: Kézi kaszás aratóbemutató és -verseny Törökszentmiklóson 2022. július 2-án. MTI/Mészáros János

Reggeli gyors/interjú Raskó Györggyel
2023.06.28., szerda 7:40
Riporter: Para-Kovács Imre