„Támogassa
Reggeli gyors

"Meglepte az EB-t az ukrán gabona importjának tiltása"

18/04/2023 12:25

| Szerző: Klubrádió/Döbrőssy Viktória

A keddi Reggeli gyorsban megtudtuk Arató László brüsszeli tudósítónktól, miért tartja elfogadhatatlannak az Európa Bizottság a hirtelen hozott import tilalmat az ukrán gabonára.

2023. április 18. Reggeli gyors - részlet 23.04.18. Arató László
10:38
00:00
Ahogy korábban megírtuk, a lengyel kormány pénteken, a magyar szombaton, a szlovák pedig hétfőn jelentette be, hogy tiltani fogják az ukrán gabona importját a helyi mezőgazdaságok védelme érdekében. A harmadik világ felé elindult, de Kelet-Európában ragadt ukrán gabona alacsony ára miatt csökkentette a helyi mezőgazdasági termékek iránti érdeklődést, ezzel problémát okozva a nemzeti gazdaságoknak. Uniós intézkedések hiányában az érintett kormányok felléptek, hogy saját gazdáikat védjék. A szlovákok ezek mellett még arra is hivatkoztak, hogy az ukrán búzában egészségkárosító hatású és az Európai Unió területén tiltott növényvédő szert találtak. 

Ezeket a lépéseket az Európai Bizottság mégis elfogadhatatlannak nyilvánította, ugyanis a kereskedelmi szabályozások az EU kizárólagos hatókörébe tartoznak. A június 30-ig tartó vám- és kvótamenetesség, amit az Unió szolidaritásból vezetett be, tiltja is a tagállamoknak az ilyen korlátozásokat – írja összefoglalójában a hvg.hu.

A Reggeli gyors keddi műsorában Arató László brüsszeli tudósítónktól megtudtuk, hogy Bulgária is hasonló lépésekre készül.

Az EB arra az uniós jogszabályra hivatkozott, amely biztosította a termény kijutását Ukrajnából, de nem dönthet piaci kérdésekben. Tehát ha a piaci szereplők úgy gondolják, itt jobban megéri értékesíteni a terméket, akkor abba az Unió nem szól bele. Hatósági árak megszabása és beavatkozás a piac önszabályozásába, nem az Unió hatásköre.

Arról nem beszéltek az érintett tagállamok képviselői, hogy az EU a kárt szenvedett országok gazdáinak kompenzációt nyújtott eddig is, és most is készül egy újabb kompenzációs csomag, amire megint lehet majd pályázni. A magyar gazdák viszont nem kaptak még ilyen támogatást, mert a kormány nem tudta kellően bizonyítani az árletörő hatást. 

Azért lepte meg az EB-t ez a lépés ennyire, mert az ukrán gabona a problémája már a márciusi EU-s csúcstalálkozón is szóba került, és akkor abban maradtak a tagállamokkal, hogy az érintett kormányok tárgyalásokat kezdeményeznek a Bizottsággal. Az Európa Bizottság jelenleg is alkudozik az említett országok vezetőivel, hogy találjanak olyan megoldást, ami mindenki számára megfelelő.

Arató felhívta még arra figyelmet, hogy Magyarország esetében az is fokozta a nehézségeket, hogy a kormány tavaly korlátozta a magyar búza exportját, így az határon belül ragadt.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Arató Lászlóval
2023.04.18., kedd 7:35
Riporter: Dési János