„Köszönjük,
A lényeg

Agrárminiszter: Magyarország nem kap a rendkívüli gabonaügyi EU-támogatásból

21/03/2023 15:43

| Szerző: Klubrádió

Hat EU-tagország – Magyarország, Lengyelország, Románia, Csehország, Szlovákia és Bulgária – rendkívüli támogatást igényelt az Európai Bizottságtól az orosz-ukrán háború miatti gabonapiaci helyzet megoldására, azonban csak Lengyelország, Románia és Bulgária kapja meg a több mint 53 millió eurós pénzügyi segítséget – nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az Infostartnak.

A tárcavezető szerint az EU által kezdeményezett szolidaritási folyosók, amelyek az Ukrajnában rekedt gabona Afrikába és Közel-Keltre történő eljuttatását hivatottak megkönnyíteni, nem a célnak megfelelően működtek. Ezért az ukrán határ melletti tagállamokat elárasztotta az ukrán gabona, nagyon súlyos belső piaci zavart előidézve.

"A bizottság azt állítja, hogy az Ukrajnából beérkező gabona nincs letörő hatással a gabonapiaci árakra, azonban amíg a rotterdami tőzsdei ár 300 euró/tonna körül mozog, addig Magyarországon ez 217 euróra esett vissza. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül, és azt súlyos szakmai tévedést sem, miszerint nem az ukrán gabona bejövetele idézte elő ezt a nagy árcsökkenést" – jelentette ki Nagy István.

Azt mondta, a bizottság nem szakmai, hanem politikai döntést hozott: "statisztikai adatokkal, számokkal bizonyítottuk, hogy igenis óriási károkat szenvednek a magyar gazdák azért, mert a szolidaritási folyosó által bekerült gabona nem a célországba megy, hanem Magyarországon marad".

(via 24.hu, kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba)