„Klubrádió
Esti gyors

Raskó: Azzal szemben, amit a miniszterelnök állít, nem ők szorították le az inflációt

10/05/2023 20:14

| Szerző: Klubrádió/szg

Azzal ellentétben, amit a miniszterelnök állít, nem ők szorították le az inflációt, hanem a vásárlóerő-csökkenés okozta azt a minimális mérséklődést, amiről a KSH tudósít – mondta Raskó György agrárközgazdász. Miután a lakosság szabadon elkölthető pénze erősen fogyóban van, biztosan jósolható, hogy az élelmiszer-infláció és az általános fogyasztói árszínvonal is csökken a következő hónapokban – tette hozzá.

2023. május 10. Esti gyors / részlet, Raskó György (23.05.10.)
06:55
00:00

Messze vagyunk még a kormány által beígért egyszámjegyűtől, egy hónap alatt 1,2 százalékkal, 24 százalékra csökkent az infláció. Raskó György agrárközgazdászt kérdeztük az Esti gyorsban.

Elmondta: az élelmiszerárak a maguk 38 százalékos éves adatával Európa a legmagasabb inflációs rátáját produkálják, és most épül be az élelmiszerárakba a nyersanyagár-emelkedés, amit Európában (és a világpiacon) lehetett tapasztalni az elmúlt háromnegyed évben. Kapcsolódik ehhez az óriási energiaszámla-emelkedés is, hiszen az élelmiszeriparban a mezőgazdasági nyersanyagok és az energia a legjelentősebb tétel, ez épül be az árakba. A csökkenés Magyarországon a vártnál is lassabb lesz. Ezzel együtt kiemelte a tejtermékeket, ahol az árszínvonal átlagban 12 százalékkal csökkent az egy hónappal ezelőttihez képest.

Hangsúlyozta: az a lényeg, hogy Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom felét teszi ki az élelmiszervásárlás, és itt 38 százalék az éves infláció mértéke, ami elképesztő megterhelés a háztartásoknak. Enni kell, ezért más kiadásaikat visszafogják a fogyasztók, a háztartások és próbálják megvásárolni azt az élelmiszert, amire a családnak szükség van. Nyilvánvalóan sokat engedtek a minőségből és a mennyiségből is. Ez viszont előbb-utóbb elkezdi az élelmiszer árszínvonalát mérsékelni, különösen akkor, ha tudjuk, hogy a lakosságnak elfogyott a pénze.

Kijelentette: amit a miniszterelnök állít, azzal ellentétben nem ők szorították le az inflációt, hanem a vásárlóerő-csökkenés okozta azt a minimális mérséklődést, amiről a KSH tudósít. A vásárlóerő-csökkenés a következő hónapokban tovább folytatódik, és miután a lakosság szabadon elkölthető pénze erősen fogyóban van, ezért biztosan jósolható, hogy az élelmiszer-infláció és az általános fogyasztói árszínvonal is csökken a következő hónapokban.

 
Infláció, fotó: Pixabay
 

Szóba került a műsorban a kötelező akciózás is; ez Raskó György szerint „sima kormánypropaganda, óriási trükk”. Nyilván a kormánykommunikációban jól el lehet adni, hogy lám, a kormány itt beavatkozott, csökkentésre kényszerítette az áruházláncokat. De a valóságban az érintett az áruházakban, ahol ez kötelező, nem 20-30, hanem több száz termékre vannak folyamatos akciók, ráadásul amit a kormány előír, az 10 százalék, de ezekben az üzletekben sokszor magasabb, 20-30 százalék is.

Viszont mivel ez nyilvános, a lakosság látja majd, hogy melyik áruházlánc melyik termékre milyen akciót hirdet, és oda megy vásárolni, nem azokba az üzletekbe, amelyek ebben nem vesznek részt. Ezzel a diszkontláncok tovább növelik a részesedésüket az élelmiszerforgalomban; valószínűleg ez az intézkedés kvázi ingyenreklámot jelent számukra azokkal a boltokkal szemben, amelyek kevés árucikket forgalmaznak és nem is kell részt venniük a kötelező akciózásban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. 

Esti gyors
2023. május 10., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor