„Klubrádió
Reggeli gyors

William Cohen volt amerikai védelmi miniszter bírálta Orbánt

25/05/2023 09:06

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán Viktort bírálta kemény hangon a volt amerikai védelmi miniszter, William Cohen a Bloomberg hírügynökségnek adott televíziós interjúban, amellyel tulajdonképpen Orbánnak a Katarban, a pódiumbeszélgetésben elhangzott mondataira reagált.

2023. május 25. Reggeli gyors - részlet 23.05.25. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:01
00:00

"Először is rosszul teszi Orbán Viktor, hogy nem ítéli el Putyin elnököt a semleges és szuverén ország ellen indított támadása miatt. S amikor azt állítja, hogy Oroszország fogja megnyerni ezt a háborút, akkor nem veszi figyelembe Orbán Viktor azt, hogy az orosz elnök megszegett minden lehetséges nemzetközi törvényt, és háborús bűnösként elfogató parancsot adtak ki ellene. Tévesen látja azt is a Putyin-párti magyar kormányfő, hogyha a Nyugat nem küldene több segélyt és segítséget Ukrajnának, akkor kevesebben halnának meg. Hisz már eddig is több tízezren vesztették életüket, milliók menekültek külföldre és milliók váltak hontalanná a saját hazájukban. Nem mondanám azt, hogy Orbán Viktort úgy viselkedik, mint a NATO igazi, őszinte tagja, s országa sem az a demokratikus ország, amely az ennek megfelelő értékrendet vallja" – nyilatkozta Cohen. Elmondta azt is, hogy senki más, csakis kifejezetten Putyin eszkalálja a helyzetet, amikor iskolákat, kórházakat lő vagy bombáz szét, amikor civil célpontokat támad. Putyint kellene megállítani – mondta.

 
William Cohen
volt amerikai védelmi miniszter
 
2008. november 16-18. New Delhi, India
 
Fotó: Norbert Schiller / World Economic Forum
 

Az Economist folyóirat portáljára frissen felkerült írás Orbán Viktor kínai kapcsolatait elemzi, elsőre rögtön levezetve azt a tételt, hogy a magyar kormányfő és Kína is Amerika-ellenességükben (persze ez csak a jelenlegi, demokrata vezetés elleni hangulatkeltésük) találtak egymásra, s válik egyre szorosabbá kapcsolatuk. Ehhez alapot Szijjártó múlt heti pekingi látogatása adott, ahol a külügyminiszter kerek perec kijelentette, hogy soha nem volt ilyen jó a két ország kapcsolata. A szerző szerint Orbán a kínai álláspontot visszhangozza, amikor azt ismételgeti, hogy a Nyugat Ukrajna támogatásának Európa fizeti meg az árát, tovább súlyosbítva a konfliktust. S persze itt is ízekre szedik Orbánnak a Katarban elhangzott kijelentéseit, kezdve azzal, hogy ez a háború nem nyerhető meg.

Magyarország miatt nem kaphatják meg a frontvonalban lévő országok az EB által ígért 100 millió eurós szubvenciót, amelyet Ursula von der Leyen arra az esetre biztosít Bulgáriának, Szlovákiának és Lengyelországnak és hazánknak is, ha feloldják az ukrán gabona és egyéb agráripari termékek importtilalmát. Egyedül Magyarország nem oldotta még fel ezt a tilalmat – írja az Euractiv, így viszont a másik három ország sem részesülhet segélyben. Nem beszélve arról, hogy ez a négy ország úgy hozott egyoldalú döntést erről az importtilalomról, hogy uniós jogszabályt sértett vele.

Fahidi Évát mutatja be a holokauszt túlélők és rokonaik kárpótlására létrehozott német Claims Conference abban a sorozatában, amelynek célja az emlékek felidézésével továbbvinni a zsidó örökséget és emlékeztetni a soára, hogy többé soha ne fordulhasson elő. A Facebook-on is futó sorozatban az 1925-ben született Fahidi Éva elmondja, amikor Auschwitzba megérkeztek, megkérdezte édesapját, mi fog velük ott történni. Két perc sem telt el, máris meztelenül és lenyírt hajjal találtam magam – idézi fel a pillanatot. 49 rokonát gyilkolták meg a haláltáborokban. S büszkén mutatott mellette ülő lányára, aki továbbviszi a család nehéz örökségét.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2023.05.25., szerda 6:00
Riport: Csernyánszky Judit