„Klubrádió
Megbeszéljük...

PSZ-alelnök: A tanárok nagy része túlélni szeretne, a fiatalok pedig nem is jönnek

29/03/2023 20:47

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A szakszervezeteknek van egy nagyon komoly történelmi bűne, hogy elhanyagolta a tudatos munkavállalói nevelést az elmúlt 30 évben – mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke. Szerinte ennek az lett a következménye, hogy annyira belefásultak az érdekérvényesítés sikertelenségébe, hogy ők már nem is akarnak semmi védelmet, hanem mindössze "túlélő üzemmódban" dolgoznak, és próbálják a hétköznapokat túlélni. Másrészt pedig kevés az olyan fiatal tanár, akik a saját hevületükkel fel tudnák rázni a közösséget, inkább itt hagyják ezt a pályát, és elmennek máshová – nyilatkozta Totyik a Megbeszéljük című műsorban. 

2023. március 29. Megbeszéljük részlet - (2023.03.29.) Totyik Tamás
16:40
00:00

Két hete jelent meg a Magyar Nemzetben egy cikk arról, hogy nyolc év alatt meredeken zuhant a pedagógus szakszervezetek létszáma, szerintük körülbelül a felére, vagy kevesebb, mint a felére. Még ez a szakszervezet is, amelyik a legnagyobb ebben az ágazatban sem tekinthető már reprezentatívnak, mert a tanárok mindössze 5 százalékát tömöríti. Totyik Tamás a PSZ-alelnöke elismerte, hogy a pedagógustársadalomhoz hasonlóan a szakszervezet tagsága is elöregedő tendenciát mutat. Hozzátette, komoly problémát okoz számukra, hogy a PSZ-ben 55 év körül van az átlagéletkor, illetve a fiatalok számára maga a szakszervezet nem egy vonzó fogalma.

A probléma másik része, hogy a szakszervezetek elmulasztották a tudatos munkavállalói nevelést elhanyagolta az elmúlt 30 évben – Totyik ezt történelmi bűnnek tartja. Szerinte ennek az lett a következménye, hogy a pedagógusok mindenféle szerződést aláírnak, és védtelennek érzik magukat. A tanárok jó része annyira belefásult a tiltakozásokba, hogy ők már nem is akarnak semmi védelmet, hanem mindössze próbálják túlélni a hétköznapokat – tette hozzá Totyik.

Totyik úgy véli, hogy a szakszervezeti szerveződés sikertelenségének oka még az is, hogy 2010 óta a tankerületek, a szakképzési centrumok az egyházi fenntartókkal egyetemben nagyon sokat tettek azért, hogy a szakszervezeteket amortizálja, és a tagjait arra ösztönözze, hogy kilépjenek onnan. "Azért legyünk őszinték, ez a kormány nem egy szakszervezetbarát, hanem kimondottan munkavállaló ellenes és szakszervezet ellenes tevékenységet folytat a jogalkotásban" – tette hozzá.

A PSZ alelnöke azt is mondta, hogy bár az utóbbi másfél év megmozdulásainak hatására társadalmi elfogadottságunk nagy mértékben nőtt, viszont a taglétszámunk ezzel arányosan csökkent. Elsősorban a sztrájkok idején tapasztalt viszontagságokba fáradtak bele a kollégák, ugyanis nem kevés konfliktussal jártak a munkáltatókkal szembeni fellépések – tette hozzá.

A szakszervezeti tagok életkorának átlaga 55 év a pedagógusoknál, ez azt jelenti, hogy 10 éven belül a pedagógustársadalom fele nyugdíjba fog vonulni – magyarázta Totyik. Hozzátettem, ugyanakkor nagyon kevés fiatal lép a pedagógusi pályára, akik a saját hevületükkel fel tudnák rázni ezt a közösséget. Szerinte ez az Y és Z generáció teljesen más mentalitású, mint amelyikhez például ő is tartozik. A mai fiatal generáció tagjai a lábukkal szavaznak, és nem kezdenek olyan akciók megszervezésébe, aminek a végkimenetele nagyjából borítékolhatóan eredménytelen, ehelyett inkább elmennek másik pályára – mondta Totyik Tamás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Totyik Tamással
2023. március 29., szerda 16:20
Riporter: Bolgár György