„Köszönjük,
A lényeg

A tankerület vezetője nem ment el a kirúgott karinthys tanárok tárgyalására

28/03/2023 15:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken annak a hat pedagógusnak a pere, akiket a Külső-Pesti Tankerületi Központ azért bocsátott el a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból, mert polgári engedetlenségben vettek részt még tavaly novemberben. 

Az előkészítő tárgyaláson (amelyről a Telex számolt be) részt vett mind a hat tanár, a Külső-Pesti Tankerületi központ vezetője nem volt ott, csak a jogi képviselője. A bíró azt mondta, hogy a tankerület vezetőjét később fogják beidézni, mert először a felpereseket hallgatják meg.

A tanárok a közalkalmazotti jogviszonyuk jogellenes megszüntetése, az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése miatt indítottak pert a tankerület ellen, hivatkozva a véleménynyilvánítás szabadságára. Szerintük a kirúgásuk aránytalan és eltúlzott volt, és azt sem értik, miért pont őket bocsátották el. Álláspontjuk szerint a tankerület a kirúgásokkal meg akarta félemlíteni a pedagógusokat. A tankerület szerint viszont a tanárok kirúgása nem irányult a véleménynyilvánításuk elfojtására.

A bíró a tárgyalás elején megkérdezte, hogy van-e hajlandóság a felekben a peren kívüli megegyezésre. A kirúgott tanárok ügyvédje azt mondta: van egy ajánlata.

Ha azonnali hatállyal visszaveszik ugyanabba a pozícióba a kirúgott tanárokat és fejenként egymillió forint sérelemdíjat fizetnek nekik, valamint a tankerület kiad egy nyilatkozatot, amiben elnézést kér a Külső-Pesti Tankerülethez tartozó pedagógusoktól, akkor elállnak a tárgyalástól.

A tankerület jogi képviselője erre az ajánlatra úgy reagált: nincs felhatalmazása, hogy konkrét választ adjon, de továbbítani fogja az ajánlatot a megbízójának, azaz a tankerület vezetőjének. A tanárok ügyvédje ezután bejelentette, hogy a tárgyalás szüneteltetésének akkor látják értelmét, ha érdemben tudnak egyeztetni az ajánlatukról.

Így viszont kérik a tárgyalás lefolytatását, de megváltoztatják eredeti keresetüket, és a kirúgott pedagógusok közül senki sem kéri a pozíciójukba való visszahelyezését.

A következő tárgyalás csütörtökön lesz, de az ítélethirdetésig még többször találkoznak a felek. 

Március közepén már megvolt a perfelvételi tárgyalása a Vörösmarty Mihály Gimnázium és az Eötvös József Gimnáziumból elbocsátott két tanárának, akiket ugyanúgy november 30-án rúgtak ki állásukból, csak őket a Belső-Pesti Tankerület küldte el. Kapin Lilla és Törökné Pethő Erzsébet is részt vett kedden a karinthys tanárok tárgyalása előtt a Tanítanék Mozgalom által szervezett szolidaritási eseményen.

A nyolc kirúgott tanárt Sziklai Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje képviseli. Szerinte ha megnyerik a pert, akkor az elbocsátott tanárok sérelemdíjat és az elmaradt munkabérüket is megkaphatják. Hiszen ha jogellenes volt a kirúgás, akkor olyan helyzetbe kell hozni a munkavállalót, mintha nem is szűnt volna meg az állása, így akár decemberig visszamenőleg is megkaphatják az elmaradt munkabért.