„Klubrádió
Reggeli gyors

"Volt olyan elbocsátott tanár, aki a saját pozícióját pályázta meg"

29/03/2023 10:40

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Volt olyan elbocsátott tanár, aki a saját megüresedett pozícióját újra megpályázta. Természetesen válaszra se méltatták – mondta Sziklai Tamás ügyvéd.

2023. március 29. Reggeli gyors - részlet 23.03.29. Sziklai Tamás
07:49
00:00

Kedden reggel 9-kor a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött annak a hat tanárnak a tárgyalása, akiket a Külső-Pesti Tankerületi Központ tavaly november 30-án bocsátott el a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumból a polgári engedetlenségben való részvételük miatt – számolt be róla a Telex.

A bíró a tárgyalás elején megkérdezte, hogy van-e hajlandóság a felekben a peren kívüli megegyezésre. A kirúgott tanárok ügyvédje azt mondta: van egy ajánlata. Ha azonnali hatállyal visszaveszik ugyanabba a pozícióba a kirúgott tanárokat és fejenként egymillió forint sérelemdíjat fizetnek nekik, valamint a tankerület kiad egy nyilatkozatot, amiben elnézést kér a Külső-Pesti Tankerülethez tartozó pedagógusoktól, akkor elállnak a tárgyalástól.

A tankerület jogi képviselője erre az ajánlatra úgy reagált: nincs felhatalmazása, hogy konkrét választ adjon, de továbbítani fogja az ajánlatot a megbízójának, azaz a tankerület vezetőjének. A tanárok ügyvédje ezután bejelentette, hogy a tárgyalás szüneteltetésének akkor látják értelmét, ha érdemben tudnak egyeztetni az ajánlatukról.

Így viszont kérik a tárgyalás lefolytatását, de megváltoztatják eredeti keresetüket, és a kirúgott pedagógusok közül senki sem kéri a pozíciójukba való visszahelyezését.

"Volt olyan tanár, aki a saját pozícióját, miután elbocsátották, újra megpályázta. Természetesen válaszra se méltatták" – mondta a Reggeli gyors szerdai adásában Sziklai Tamás ügyvéd. Az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület elnökségi tagja, TASZ munkatársa elmondta, hogy miután a visszahelyezési igényekről a kirúgott tanárok lemondtak, a sérelemdíj igényét fenntartják.

Hozzátette, a per eredményétől függően végigjárják a jogi platformokat, és ha szükséges, az Emberi Jogok Európai Bíróságára is vihetik az ügyet.

A tárgyalás csütörtökön folytatódik.

"Számolnunk kell azzal, hogy nem nekünk kedvező ítélet születik, vagy elhúzódik az ügy, fellebbvitellel" – mondta korábban a Klubrádiónak Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője. Jellegzetes, hogy a tanárper első napján igazmondási kötelezettségére figyelmeztették a tankerület vezetőjét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Sziklai Tamással
2023.03.29., szerda 7:43
Riporter: Para-Kovács Imre