„Klubrádió
A lényeg

A miskolci gimnázium tanárai sem kérnek az új törvényből

22/03/2023 17:27

| Szerző: Klubrádió

A miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanárai is azt szeretnék, ha egyáltalán nem tárgyalná az országgyűlés a szerintük a pedagógusok jogállását és véleménynyilvánítási szabadságát hátrányosan érintő törvénytervezetet. Az ugyanezzel a követeléssel előálló veszprémi Lovassy László Gimnázium tanárai mellett álltak ki támogató nyilatkozatukkal.

A miskolci Hermann Ottó Gimnázium tanárai is követelik, hogy a közoktatási, többek között a pedagógusok jogviszonyát és a tantestületek jogköreit átalakító tervezetcsomag egyáltalán ne kerüljön az országgyűlés elé jelenlegi formájában, ehelyett kezdődjön egyeztetés az érintettek bevonásával.

A múlt héten csütörtökre és péntekre a pedagógus szakszervezetek újabb országos sztrájkot hirdettek, ezalatt a veszprémi Lovassy László Gimnázium tanárainak 75 százaléka követelte ugyanezt: a pedagógusokat hátrányosan érintő törvénytervezetet ne tárgyalják a parlamentben. Szerintük a kormány újabb jogfosztásra készül: megszüntetné eddigi jogállásukat, és egyes, őket is érintő kérdésekben még a véleménynyilvánításukat is ellehetetlenítené. Hozzájuk csatlakoztak most a miskolci gimnázium tanárai és arra buzdítják a pedagógusközösségeket, hogy fogalmazzanak meg hasonló kiállást.

A miskolci támogató nyilatkozat teljes szövege:

Mi, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai támogató egyetértésünket fejezzük ki a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban dolgozó kollégáinkkal, akik 2023. 03. 16-án közleményt adtak ki a közoktatást (is) érintő elfogadhatatlan törvényalkotási folyamatról, az érdemi és hiteles szereplőkkel zajló szakmai párbeszéd hiányáról, a pedagógusszakma véleményének folyamatos figyelmen kívül hagyásáról, sztrájkunk érdekérvényesítő képességének elvételéről, szerzett jogaink fokozatos visszavételéről és arról, hogy az oktatásirányítás visszaél a diákjainkért érzett felelősségtudatunkkal. Hét évvel ezelőtt megjelent nyílt levelünk óta sajnos semmiféle koncepcionális, a közoktatás színvonalának javulását eredményező változtatás nem történt, s a most megjelent jogszabálytervezetek sem tartalmaznak semmi előremutatót – inkább értelmezhető megfélemlítésként, a kritikákat megfogalmazó pedagógustársadalmon való bosszúállásként.

Ezért mi is követeljük az alapos, széleskörű, demokratikus normáknak megfelelő szakmai és társadalmi egyeztetést, oktatási reformot előkészítő párbeszéd azonnali megkezdését és a törvénytervezetek visszavonását! Kérjük minden kollégánkat, minden oktatási-nevelési intézmény pedagógusközösségét - fenntartótól függetlenül -, hogy álljon ki szakmánk becsülete és a Lovassy László Gimnázium közleményében megfogalmazott követelések mellett!

Miskolc, 2023. 03. 20.

a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai