„Klubrádió
Megbeszéljük...

Polyák Gábor: Trumpizmus van Trump nélkül, de orbánizmus nincs Orbán nélkül

2/03/2023 19:35

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Amerikában valóban létezik az a társadalmi megosztottság, amire Trump elnök a populista politikáját felépítette, ezzel szemben Magyarországon Orbán Viktor felülről és mesterségesen alakította úgy a társadalmi igényeket, hogy az az ő hatalmának megszilárdulását szolgálja – mondta Polyák Gábor médiajogász, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. Polyák a Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt a Fox News példáján keresztül, hogy egy adott értékrend mentén szerveződő tömeg képes befolyásolni médiumokat, amely folyamat megkérdőjelezheti a demokrácia alapvetéseit.

2023. március 02. Megbeszéljük-részlet (2023.03.02.) Polyák Gábor
19:39
00:00

A 2020-es amerikai elnökválasztással kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy a szavazógépek szoftvereit működtető cég segítségével csaltak volna Bidenék a választásokon. Bár ez a vád hamisnak bizonyult – ezzel a Fox News munkatársai is tisztában voltak –, nézői nyomásra a hírcsatorna mégis a csalás narratíváját kezdte el hangoztatni – elemezte Polyák Gábor a jelenséget. Szerinte a Fox News újságírói megijedtek attól, hogy elveszítenék a Trumphoz hű nézőközönségüket, ezért hajlandóak voltak feladni szakmai és etikai elveiket. 

Hasonló a helyzet Magyarországon is: Polyák a hazai független médiumok, akár a Klubrádió példáját hozta fel, aminek fogyasztói gyakran kritikával illetik a portál újságíróit, hogy ha azok nem az adott véleménybuboréknak megfelelően nyilvánulnak meg politikai kérdésekben. 

A Fox News sokkal inkább arra a társadalmi rétegre volt érzékeny, amelyik őt eltartja: jelentős nézettsége van abból, hogy kiszolgál egy olyan közönségigényt, ami mögött van ez a bizonyos társadalmi megosztottság és értékrendbeli különbség, nevezetesen a trumpizmus – elemezte a szakértő. A Fox újságírói éppen ezért adták fel azokat a minimális újságírói, szakmai és etikai elveket is, hogy a tények tálalása tekintetében ne szolgáljanak ki semmiféle egyedi igényt, tette hozzá.

Polyák Gábor korábban lelkes híve és haszonélvezője is volt annak, hogy a közösségi médián keresztül el lehet érni a közönség jelentős részét, még egy olyan erősen megnyomorított médiarendszerben is, mint amilyen a magyar. Mostanra azonban úgy gondolja a közösségi média által egy olyan "szellemet engedtünk ki a palackból", amit óriási hiba kontroll nélkül hagyni. "Még soha nem volt a nyilvánosság ilyen óriási veszélyben, amikor ekkora káoszban, ekkora zajban kellett volna az értelmes szavaknak megtalálniuk a közönségét" – nyilatkozta.

A mai nyilvánosságnak nagyon fontos része sok országban az a politikai erő, amelyik szándékosan totális kettészakítására használja a nyilvánosságot – véli Polyák. Szerinte a demokrácia nagyon súlyos problémájához vezet az, amikor az állampolgárok képtelenné válnak egy közösségként működni, és megvitatni a közös ügyeiket. Amikor a tények elveszítik a tényalapjukat, a kritika lehetetlenné válik. Az ellenzéki szavazó nem tud mit kezdeni a Fidesz-szavazó oroszokkal kapcsolatos álláspontjával, ahogy a fideszes pedig nem tudja értelmezni, hogy a másik oldal miért nem tudja elfogadni azt a narratívát, hogy Ukrajnát fel kell szabadítani a náciktól – hozta az aktuális példát Polyák Gábor.

Polyák szerint a jelenség az Egyesült Államok és Magyarország nagyon hasonló politikai drámája mögött meghúzódó jelentős különbségre mutat rá. Nevezetesen, hogy Amerikában a társadalomnak végletes megosztottsága egy valódi, alulról jövő jelenség. Van egy olyan értékrendbeli választóvonal, ami Amerikát egymással szóba nem álló részországokra osztotta, mint amit mi Magyarországon is megélünk – mondta Polyák. Hozzátette, ezzel szemben Magyarországon ez nem egy társadalmilag alulról felépített jelenség, nálunk ezt teljes mértékben a politikai elit, a Fidesz által létrehozott megosztottság.

Trumpot nem a közösségi média hozta létre, azonban Orbán Viktor ilyen értelemben egy kommunikációs lufi – mondta Polyák.  Hozzátette, Orbán Viktornak nincs olyan gondolata, ami valóban a társadalmi igényekből építkezett volna, ő maga alakította úgy ezeket a társadalmi igényeket, hogy az az ő hatalmának a megszilárdulását szolgálja. "A trumpizmus Trump nélkül is fog tudni működni, egyáltalán nem biztos, hogy Trump még valaha aktív politikai szereplő lesz, de azok a problémák, amiknek ő valamilyen társadalmilag nagyon is káros módon hangot adott, azok léteznek, és azok megosztják az amerikai társadalmat" – fogalmazott a szakértő.

Ezzel szemben úgy gondolja, Magyarországon nem volt ilyen típusú megosztottság, hanem pusztán az Orbán iránti rajongói imádat hajtotta fel a Fidesz népszerűségét. "Ezen a ponton pedig ez az elköteleződés össze tud állni egy "nagyon beteg" értékrendszerré, ahol a bűn már nem bűn, ahol a bucsai mészárlás megmagyarázható azzal, hogy a nyelvtörvény" – fogalmazott Polyák. Ugyanakkor ez az értékrendszer nem valószínű, hogy Orbán személye nélkül is megállná a helyét – derült ki Polyák szavaiból. Az orbánizmus lehet, hogy olyan értékrendszerré kezd válni, ami ellentmond mindennek, amiben a felvilágosodás óta hiszünk – nyilatkozta Polyák. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Polyák Gáborral
2023. március 02., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György