„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Trump két hét alatt békét teremtene Ukrajnában

2/03/2023 09:54

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyint nem zavarja Magyarország NATO-tagsága, csak Ukrajnáé és Grúziáé. Többek közt erről is beszélt Orbán Viktor a svájci Weltwoche hetilapnak adott interjújában, amelyet a Telex szemlézett.

Arra a kérdésre, hogy a háború mennyire viseli meg Magyarországot, Orbán elmondta a jól ismert kormányzati narratívát, miszerint az országot elsősorban az Oroszország ellen hozott uniós szankciók sújtják. Az MTI beszámolója szerint azt is megjegyezte, hogy Ukrajnában magyarok is élnek, akiket behívnak katonának és „százával halnak meg a fronton” (erre nincs bizonyíték.)

Putyin Budapesten - Sajtótájékoztató az Országházban
 
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor. 
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
 

Ha Donald Trump lenne hatalmon, akkor eleve nem tört volna ki a háború. Ha pedig újraválasztanák Trumpot,

ő valószínűleg néhány hét alatt elérné, hogy béke legyen

– fejtegette Orbán, aki  Brüsszelhez hasonlította az USA-t, mert az amerikaiak is „elő akarják írni nekünk, hogyan kezeljük a migrációt és hogyan tanítsuk a gyerekeinket”.

A háború lehetséges kimeneteléről azt mondta Orbán, hogy azt senki nem nyerheti meg, de nagyon veszélyes lenne, ha Oroszország vesztesen jönne ki a konfliktusból. „Az ukránokkal szemben egy 140 millió lakosú atomhatalom áll, az oroszokkal szemben az egész NATO. Ez teszi a dolgot olyan veszélyessé. Patthelyzet van, ami könnyen világháborúvá fajulhat.” Orbán szerint azonban a Nyugat nem képes felismerni ezeket a kockázatokat.