„Klubrádió
A lényeg

"Orbán politikája történelmi távlatokban is befeketíti a magyar állam becsületét"

1/03/2023 17:27

| Szerző: Klubrádió

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök főtanácsadója szerint minden javaslat, ami arról szól, hogy Ukrajna vessen véget a harcoknak, azt a célt szolgálja, hogy az oroszoknak legyen idejük modernizálni a hadseregüket.

A magyar kormány "olyan elavult és az ország nemzetközi megítélésének súlyos károkat okozó politikát folytat, amely történelmi távlatokban fekete foltként marad meg a magyar állam becsületén" – mondta a hvg.hu-nak Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök főtanácsadója.

Nem ez a közelmúltban az első eset, amikor élesen bírálják a magyar kormányfőt az orisz-ukrán háborúval kapcsolatos vállalhatatlan álláspontja miatt. Egy svéd tisztségviselő közölte, „nem meglepő, hogy Magyarország újra a váltságdíj eszközéhez nyúlik”, de kijelentette, szerinte nem valószínű, hogy sikeres lesz, mert az EU-ban "mindenki kezdi unni a szokásos zsarolási taktikákat", valamint a jogállamisági kérdés fontos a tagállamoknak.

Podoljak szerint minden javaslat, ami arról szól, hogy Ukrajna vessen véget a harcoknak, azt a célt szolgálja, hogy az oroszoknak legyen idejük modernizálni a hadseregüket. Podoljak azt mondta, a háborút a megszállók kivonulásával és a bűnösök felelősségre vonásával lehet befejezni.

A főtanácsadó szerint Oroszországnak nincs jövője a jelenlegi formájában, és nem érti, a magyar kormánynak "miért éri meg egy halottat támogatni".