„Klubrádió
Esti gyors

Pénzügyi szakértő: Az infláció velünk marad télen is

9/08/2022 18:18

| Szerző: Klubrádió

Sokak számára eddig is kihívást jelentett egy nagybevásárlás, a növekedő élelmiszer- és energiaárak viszont egyenesen ellehetetlenítik majd a legalapvetőbb élelmiszerek beszerzését is. Török Lajos, az Equilor vezető elemzője szerint az infláció télen sem csillapodik.

2022. augusztus 09. Esti gyors / részlet, Bodnár Barna riportja az inflációról (22.08.09.)
03:02
00:00

A KSH júliusi mérése szerint a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal voltak magasabbak, mint 2021-ben, az inflációs mutató 24 éves rekordot döntött: utoljára 1998-ban volt ennél magasabb a pénzromlás Magyarországon. Ennek eredményeképpen sok alapvető élelmiszer esetében konkrét árrobbanásról lehet beszélni idén: a kenyérért 58, a tejtermékekért 44, a tojásért pedig 38 százalékkal kell többet fizetnünk, mint egy éve.

Az utca emberét kérdezve kiderül, hogy sokak számára eddig is kihívást jelentett egy nagybevásárlás, a növekedő élelmiszer- és energiaárak viszont egyenesen ellehetetlenítik majd a legalapvetőbb élelmiszerek beszerzését is. Az emberek többsége nem optimista az élelmiszerárakkal kapcsolatban, majdnem mindenki, akivel beszéltünk, úgy gondolja, szinte biztos, hogy további drágulás várható. Van, aki tudatosabb vásárlással, van aki otthon elkészített kenyérrel küzd az árak ellen, ami sokak szerint már a Covid-járvány 2020-as kirobbanásakor emelkedni kezdtek, és csak részben magyarázhatóak a jelenlegi, rendkívüli módon magas inflációval.

Koronavírus - Fertőtlenítés egy étteremben
 
Fotó: Balogh Zoltán/MTI
 

2022. augusztus 09. Esti gyors - részlet 22.08.09. Török Lajos
04:15
00:00

A szezonális hatásoktól megtisztított, úgynevezett maginfláció 16,7 százalék lett, ez az egyik legmagasabb érték Európában. Az élelmiszerek ára összességében 27 százalékkal nőtt. A havi infláció 2,3 százalék, ami szintén kiugróan magas érték.

"Megalapozott a lakosság pesszimizmusa" – mondta Török Lajos az Esti gyorsban. Az Equilor vezető elemzője szerint a fogyasztói árak 13,7 százalékos emelkedése még csak a kezdet. Az infláció tovább erősödik az őszi hónapokban is. Ennek egyik okát a rezsiárak emelésében látja.

Úgy véli, hasonló hatást fejtene ki, ha kivezetné a kormány az üzemanyagokra kivetett árstopot is, amely leghamarabb októberben történhet meg. Amire megvan az esély annak tükrében, hogy augusztus 4-e óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken. Az így jelentkező hiányt pótolni kellene. Az üzemanyagárstoppal kapcsolatban megjegyezte: az, hogy a cégek már nem vásárolhatnak olcsóbb üzemanyagot, nincs közvetlen hatással az inflációra, de a vállalatokat semmi nem akadályozza meg abban, hogy a magasabb költségeket a fogyasztókra terheljék, és várhatóan ezért árat emelnek.

A szakember szerint a hatósági árak részleges kivezetése akár pozitív is lehet, mert bár további áremelkedéssel járhat, de ezzel is elősegítheti a kormány a gazdaság megtisztulását az inflációs hatásoktól, és középhosszú távon csökkentheti is az inflációt.

Az összeállítást az első, az interjút a második lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022.08.09., kedd 18:15
Riporter: Bodnár Barna és Szénási Sándor