„Klubrádió
A lényeg

Júliusban 13,7 százalék volt az infláció

9/08/2022 09:09

| Szerző: Klubrádió

A szezonális hatásoktól megtisztított, úgynevezett maginfláció 16,7 százalék, ami meghaladja a Magyar Nemzeti Bank becsléseit is.

13,7 százalék volt az éves infláció júliusban, ilyenre a kilencvenes évek óta nem volt példa Magyarországon – derül ki a KSH közleményéből. A szezonális hatásoktól megtisztított, úgynevezett maginfláció 16,7 százalék lett, ez az egyik legmagasabb érték Európában. Az élelmiszerek ára 27 százalékkal nőtt. A havi infláció 2,3 százalék, ami szintén kiugróan magas érték.

A Telex összefoglalója szerint a jegybank (MNB) szeptemberre számít az infláció tetőzésére. Ekkor 14-16 százalékos értékkel számolnak.

A portál azt is megjegyzi, hogy a mostani maginflációs adat, ami havi szinten 3, míg éves szinten 16,7 százalékos inflációt mutat, azt jelzi, hogy ennél magasabban lesz a tetőzés. Ezt a becslést a jegybank ráadásul még azelőtt jelentette be, hogy a kormány először gyakorlatilag kivégezte a katázás lehetőségét, aztán a rezsicsökkentést is átalakították, végül pedig a céges autók hatósági áras tankolását is megszüntették.

A magyarországi helyzetet külön befolyásolja:

a durván kilengő euróárfolyam, a forint elértéktelenedése ugyanis drágít minden importált terméket,

és a kormány brutális februári pénzosztása, amelynek részeként elég rövid időn belül több mint 1500 milliárd forintot szórtak ki, tovább pörgetve ezzel a fogyasztást.

A kormány sokáig igyekezett enyhíteni az infláció hatásait, így hatósági árasították:

  • a lakossági energiát,
  • az üzemanyagot,
  • és hat alapvető élelmiszert.

A rendszer azonban nem vált be, így a háromból az első két intézkedés most már csak bizonyos csoportoknak elérhető.