„Klubrádió
A lényeg

Leállt a Magyarországra érkező olcsó orosz olaj

9/08/2022 14:23

| Szerző: Klubrádió

Már augusztus 4-e óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken. A hírt a vezeték orosz oldalát felügyelő cég szóvivője jelentette be kedden, öt nappal a leállás után.

Az orosz Barátság vezetéken keresztül sem Magyarországra, sem Szlovákiába, sem pedig Csehországba nem érkezik olaj napok óta. E három ország elvben az Európai Uniós olajembargó decemberi élesítése után is vehetne a vezetékből orosz olajat, mivel a kormányaik szerint tengeri kikötő nélkül máshonnan nem tudnának szerezni.

Az orosz Transznyeft azért állította le a szállítást, mert nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta nevű cégnek. Az orosz bankokat érintő európai uniós szankciók miatt nem sikerült az utalás az oroszok állítása szerint, az elküldött pénz visszaérkezett a számlájukra – írt a 444.hu.

A Transznyeft azt ígéri, hogy keresi a megoldást, hogyan tudná kifizetni az ukránokat.

A több mint fél évszázada működő Barátság kőolajvezeték az egykori szocialista országok egy részét, köztük Magyarországot látja el nyersanyaggal. A Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül átlagosan napi 250 000 hordót szállítanak a régióba.

"Míg a Mol karbantartást végez, a kieső üzemanyag mennyiségét a magyar stratégiai készletekből pótolják, addig a kis kutak ugyanerre nem számíthatnak. Ezekben a napokban a Balatonon szinte biztos, hogy nem lehet majd tankolni, a turisták miatt nagy az üzemanyaghiány" – mondta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője a Reggeli gyors című műsorban.