„Klubrádió
Reggeli gyors

A következő benzinkúton vajon lesz-e üzemanyag?

9/08/2022 11:23

| Szerző: Klubrádió

"Egyre nagyobb nehézséget okoz a tankolás, akár két-három-négy kútra is be kell gurulnunk ahhoz, hogy akár benzint vagy gázolajat tudjunk tölteni a kocsinkba" – mondta Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu főszerkesztője a Reggeli gyorsban.

2022. augusztus 09. Reggeli gyors - részlet 22.08.09. Bujdos Eszter
08:06
00:00
"A következő egy-két hét kritikus lesz. Míg a Mol karbantartást végez, Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a kieső üzemanyag mennyiségét a magyar stratégiai készletekből pótolják, addig a kis kutak ugyanerre nem számíthatnak. Ezekben a napokban a Balatonon szinte biztos, hogy nem lehet majd tankolni, a turisták miatt nagy az üzemanyaghiány, sokan Veszprémbe járnak be tankolni" – számoltunk be mi is egy héttel ezelőtt a magyarországi üzemanyaghelyzetről. Mi a helyzet most? 

"A következő egy-két hétben még biztosan ezek az állapotok lesznek jellemzőek a benzinkutakon. Nem látom, hogy a legutóbb meghozott új intézkedésk hatására változott volna az ellátási helyzet. Augusztus 20-áig még dübörög a nyári szezon Magyarországon, és mind a helyi turizmus vagy a külföldiek ittléte is magas szintű keresletet okoz, és ennek a kiszolgálása ebben az üzemanyaghiányos helyzetben nem egyszerű. Egyre nagyobb nehézséget okoz a tankolás, akár két-három-négy kútra is be kell gurulnunk ahhoz, hogy akár benzint vagy gázolajat tudjunk tölteni a kocsinkba" – mondta Bujdos Eszter.

A Holtankoljak.hu főszerkesztője szerint a figyelmeztetések hatására – jellemzően a mezőgazdasági felhasználók – pánikvásárlásba kezdtek a sofőrök, próbálnak betankolni. Úgy látja, hogy egy hatósági árnak a bevezetése és ennek a szabályozásnak közel egy évig tartó érvényesítése azt a helyzetet eredményezi, hogy az ársapkás termékből hiány lép fel.

"A kis benzinkutak júliusban teljesen támogatás nélkül maradtak, még a régebben kapott literenkénti 20 forintos segítségtől is elestek, illetve az augusztusi támogatás is lóg a levegőben. Ezen kívül már maga a működési körülmények tűnnek egyre élhetetlenebbnek nem csak az állandóan változó feltételek miatt. Borzasztóan sok attrocitás éri a kúton dolgozókat, rengeteg a feszültség a forgalmikérések és a különböző árak alkalmazása miatt" – mondta Bujdos. Ezen kívül azonban a legnagyobb prolémának azt tartja, hogy a benzinkutak nem kapnak üzemanyagot, napi probléma, hogy a MOL-tól próbáljanak vásárolni.

Arról is szó esett, hogy nagyon sok autósnak – országos szinten, és nem csak a magánkutaknál – nagy problémát, bizonytalanságot okoz, hogy azon kívül, hogy korlátozva van a tankolható mennyiség, egyáltalán van-e üzemanyag az adott kúton, és ha nincs, akkor a következő töltőállomásig még elegendő-e a tankban lévő benzin vagy gázolaj.

"A stratégiai készleteknek a rövid távú piacra dobásával ez az ellátási probléma a következő egy-két hétre várhatóan megoldódik, illetve augusztus 20-a után vélhetően a kereslet is csökken. Érdekes azonban, hogy a tavalyi év ugyanezen időszakához képest harminc százalékkal több üzemanyagot vásárolunk, pedig a 480 forintos hatósági ár is magas, ennek ellenére vesszük a benzint mint a cukrot, de autóval járni nem olcsó dolog" – mondta Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu főszerkesztője.

A teljes beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bujdos Eszterrel
2022.08.09., kedd 06:45
Riporter: Dési János