„Köszönjük,
A lényeg

A 480 Ft-os benzin korlátozása: céges autóknak nem jár olcsó üzemanyag

30/07/2022 11:13

| Szerző: Klubrádió

Pénteken rendkívüli - szombat délelőtti  - kormányinfót jelentettek be, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fontos bejelentést tett a hatósági áras üzemanyag további szabályozásáról.

Hernádi Zsolt MOL-elnök egy ideje már mondja, hogy a 480 Ft-os hatósági ár nem fenntartható, különösen az új fejlemények tükrében. A MOL vezére jelezte a kormány felé, hogy már nem halasztható tovább a százhalombattai kőolajfinomító tavasszal elmaradt karbantartása, így szeptemberig biztosan leáll a finomító, ahol az orosz olajat feldolgozza Magyarország. A megmaradó készletek csak a lakossági fogyasztás fenntartására elegendőek, ezért lépnie kellett a kormánynak - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

A 480 Ft-os hatósági üzemanyagár innentől kezdve csak a magántulajdonú személygépkocsik, a mezőgazdasági járművek és a taxik számára lesz érvényes szombaton déltől. A határozat már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Piaci áron tankolhatnak

  • a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek (ahogy eddig is);
  • a külföldi rendszámú autók (ahogy eddig is);
  • az üzemanyagkannába vásárlók (ahogy eddig is);
  • és a személytaxik kivételével a nem magánszemélyek által fenntartott járművek - azaz a céges autók immár piaci áron tankolhatnak a jövőben.

Az 50 literes korlátozáson nem tervez változtatni a kormány. Azért azonnali hatályú a rendelet, különben a benzinkutakat megrohamozták volna az autósok.

Hogy meddig tart a százhalombattai olajfinomító karbantartása, pontosan nem tudni, de ha kell a stratégiai készletekhez is felszabadítják - mondta Gulyás. Hernádi Zsolt pénteken azt mondta, hogy két hónap a felújítás tervezett ideje, és október vége előtt nem tudnak teljes kapacitáson működni. A dízelolaj esetében a stratégiai készlet negyedét piacra dobják, mert anélkül nem lenne biztosítható a lakosság számára a 480 forintos üzemanyagár – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Alapvetően dízelből áll rosszul az ország, de benzinből sincsenek korlátlan készleteink. A ma bejelentett intézkedések után azonban fenntartható lesz az ellátási rendszer, ezt a MOL adatai is igazolják Gulyás szerint.

Az EU kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány felé a hatósági benzinárak miatt, erre két hónapja van a kormánynak, hogy visszajelezzen - reagált a Blikk kérdésére a miniszter.

A taxisok azért kivételek, mert nekik az autó munkaeszközük; és 60%-kal nőnének a következő naptól a taxiárak, ha rájuk nem vonatkozna a hatósági ár - de más szállítással foglalkozó vállalkozóknak nem jár a kedvezmény. Az RTL Klub újságírójának kérdésére elmondta, nem azért léptek így, mert tartanának a taxisok sztrájkjától. A megemelt üzemanyagár a mentősökre és a tűzoltókra ugyanúgy vonatkozik, mint a kormányzati autóflottára.

Az EU javaslata a 15%-os gázfogyasztás-csökkentését Magyarország nem szavazta meg, Gulyás szerint ez a rendelet a magyar lakosságra remélhetően nem hat ki, ugyanakkor ettől függetlenül is törekedni kell a gázfelhasználás csökkentésére, és az egekbe szökő gázárak miatt menekülni kell a gáztól, alternatív energiaforrásokban kell gondolkodni. A gáztárolók feltöltöttsége kb 50%-os, ez két hónapra (csak lakossági felhasználást tekintve négy hónapra) elegendő mennyiséget jelent. Emellett az ország tűzifa-ellátás is biztosított, de növelik a kitermelést, a tűzifa árstopjáról még nem döntöttek, csak a kiviteli tilalomról. Nemcsak az iskolák, de más közintézmények esetében is vizsgálják a fatüzelés lehetőségét. Azért a fában gondolkodnak, mert erre lehet a leggyorsabban átállni. A jövő csütörtöki operatív törzsi ülésen az állami kazángyártásról is terveznek gondolkodni.

Azoknak az embereknek, akiknél több generáció él egy ingatlanban közös mérőórával, azt javasolta a miniszter, alakuljanak át társasházzá, hogy igénybe vehessék a rezsicsökkentést.

Kormányinfó
 
Kormányinfó -
Gulyás Gergely MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

Gulyás optimizmusának adott hangot az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokról, szerinte nincsenek komolyabb szakmai viták és napi szinten tárgyalnak. Azt is elmondta, hogy a magyar kormány elfogadta azt a kérést, hogy a diplomás átlagbér 80%-ára emeljék a pedagógusbéreket. Erre elvileg 2027-ig van határideje a kormánynak, addigra bruttó 1 millió Ft lehet a diplomás átlagfizetés, amit döntően hazai forrásból finanszíroznának majd, de uniós támogatásra is szükség van. Ezt a projektet szerinte azonban a hazai baloldal akadályozza. A tanárhiány kérdésére az egyik megoldás Gulyás szerint a nyugdíjkorlát feloldása. 

Általános orvoshiány nincsen szerinte, 2010-hez képest 7000-rel több orvos dolgozik ma Magyarországon, de bizonyos területeken valóban van elmaradás, ezt az orvosi képzés létszámkeretének bővítésével orvosolta a kormány, mert így biztosított az utánpótlás Gulyás Gergely szerint.

A HVG újságírói kérdésére Gulyás megerősítette, hogy Hegedüs Zsuzsa már nem miniszterelnöki megbízott.

A katatörvényen nem kíván változtatni a kormány, ezt a parlament már elfogadta, nem tervezik annak korrigálását.

A TV2 az augusztus 20-i ünnepségekről kérdezte a minisztert, aki elmondta, hogy semmilyen spórolást nem jelentene a tüzijáték elhalasztása, mert a rakétákat már megvásárolták.

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, hogy a moszkvai külügyminiszteri látogatás után Szijjártó Péter nem tervezi, hogy Kijevbe látogasson. Arra a kérdésre, hogy az orosz tévében miért lett Magyarország az orosz állami propaganda kedvence, Gulyás azt mondta, nincs hatásuk arra, mi hangzik el egy televízióban. Hozzátette: Magyarország elítélte a háborút és a hat EU-s gazdasági szankciót is megszavaztuk. Amikor arról kérdezték, hogy azt az ígéretet, amit Putyin februárban tett, miszerint Magyarország ötödáron kap gázt, és amiről kiderült, hogy nem igaz számon kérték-e az orosz elnökön, Gulyás azt mondta, ő még soha nem találkozott Putyinnal, és arra is utalt a miniszter, hogy a gáz ára sokat nőtt az utóbbi időben.

A nemrég bejelentett beruházási leállítások, melyeket Lázár János építésügyi miniszter koordinál nem minden területre vonatkoznak, a 2023-as Európa Kulturális Főváros projekt például nem áll le Veszprémben.

A Hír TV az iránt érdeklődött a miniszternél, Karácsony Gergely főpolgármester miért nem tartja be az ígéreteit. A választási ígéreteket be kell tartani – jelentette ki Gulyás Gergely.