„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz: A Mol feladata kijavítani a mentőkre vonatkozó benzinszabályokat

29/06/2022 14:41

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A mentőkre is vonatkozik a Mol-kutaknál bevezetett 50 literes mennyiségi korlát, ugyanakkor azoknak nagyobb a tankja, ezért többször kell fordulniuk, ami a betegellátás színvonalát rontja. Hogy azóta sem módosítottak ezen a szabályon Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint azt támasztja alá, hogy ebben a rendszerben a hozzá nem értés alapkövetelmény a vezetői kinevezéseknél.

2022. június 29. Reggeli gyors - részlet 22.06.29. Kunetz Zsombor
07:17
00:00

A Mol által bevezetett 50 literes mennyiségi korlátozásról beszélt Kunetz Zsombor, a Röntgen szakblog szerzője a Reggeli gyorsban. A rendelkezés ugyanis azt jelenti, hogy a teli tankhoz a mentőknek még egyszer meg kell állniuk, "miközben betegért rohannak". De a szakértő szerint nem is csak a megállásról van szó, hanem "oda is kell menni, meg vissza, innentől kezdve nem mindegy". Arra is felhívta a figyelmet, hogy vidéken és sok helyen nem is mindenhol van Mol-kút, holott a mentők csak a Molnál tudnak tankolni. Megemlítette, hogy Pest megyei északi részén például csak Fóton van nyitva éjjel is nyitva tartó benzinkút.

Koronavírus – A mentők lakókat szállítanak el a Pesti út
 
 Illusztráció / Budapest, 2020. április 9. Mentőautók lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából. MTI/Szigetváry Zsolt
 
 

Ha egy mentőbe például a szabály miatt 25 literrel kevesebbet tudnak tankolni, akkor három tankolásnál már egy plusz üzemanyagfelvételt kell beleszámolni (3x25 liter lesz egy teljes tank).

A szabályozásnál erre nem figyeltek oda, de a műsorban elhangzott, hogy a döntés óta eltelt több int 24 óra, és még mindig "nem nyúltak a rendszerhez, azóta csend van". Kunetz szerint "a hozzá nem értés ebben a rendszerben alapkövetelmény egy vezetői kinevezésnél", erre vezette vissza, hogy nem tudni, mikor fogják ezt a szabályt kijavítani.

Pedig tudomása szerint előzőleg volt egy konzultáció, és egy levelet is írtak a Molnak, amire a cég reagált, de nem javította a hibát, hogy nem probléma, mert ugyanannál a kútnál legfeljebb majd még egyszer tankolhatnak. "Ez a Mol feladata, ő hozta ezt a rendelkezést, ők hozták ezt a döntést. Magyarországon bárki hozhat bármit, ha a kormánynak kedves, akkor teljesen mindegy".

De szerinte az egész mentőellátás is rosszul szervezett, mivel "ha jó lenne, akkor nem lenne olyan, hogy egy órát várjanak egy fejsérült gyerekkel a mentőre Budapest közepén". Így még inkább rontja az ellátást színvonalát a mostani rendelkezés.

Kunetz szerint a mentőellátás azóta romlik, hogy már nem a 104-et, hanem a 112-kell hívni. "Beiktattak egy közbenső lépcsőt, és a rendszer nem enged tovább, ha valaki nem tudja a pontos házszámot. Kunetz szerint a telefonálók gyakran nem tudják, és "akkor megy a nyesgelődés": nagy nehezen átkapcsolnak a mentőkhöz, ott megint el kell mondani ugyanazt, amit már a 112-n elmondott, és akkor "majd valamikor jön egy mentő, ha éppen arra jár, vagy lesz szabad".