„Támogassa
A lényeg

Reagált a Mol a Barátság kőolajvezeték leállására

9/08/2022 14:43

| Szerző: Klubrádió

"A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a Molnak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is" – közölte a Mol a hvg.hu-val kedden.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az orosz Barátság vezetéken keresztül sem Magyarországra, sem Szlovákiába, sem pedig Csehországba nem érkezik olaj napok óta. E három ország elvben az Európai Uniós olajembargó decemberi élesítése után is vehetne a vezetékből orosz olajat, mivel a kormányaik szerint tengeri kikötő nélkül máshonnan nem tudnának szerezni.

„A Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán. Bár a Molnak több hétre elegendő tartaléka van, folyamatosan dolgozik a megoldáson, és egyeztetést kezdeményezett a díjkötelezettség átvállalásáról is” – közölte a hvg.hu érdeklődésére az olajcég.

A Barátság kőolajvezeték déli ágán magyar, szlovák és cseh partnerei kapják a nyersanyagot. A Mol által a Dunai finomítóban feldolgozott kőolaj 60 százaléka érkezik Oroszországból. A leállásról szóló hír megjelenése után több mint 5 százalékot esett a Mol-részvények árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)