„Klubrádió
Örömzene

Párniczky András: Gyakorlás és alkotás a karantén alatt is

2/08/2020 11:20

| Szerző: Klubrádió/juan

Az Örömzene legutóbbi adásának vendége Párniczky András gitárművész, zeneszerző volt, a Nigun Band alapítója és vezetője. 

2020. július 28. Örömzene (2020. július 28., kedd 21:00)
52:09
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti Szerkesztők: Ámon Betti
A Nigun zenekar a kelet-európai zsidó zenei hagyományt ötvözi a modern jazz-zel, zenei világuk egészen egyedi Európában. 

Szó volt a másik formációjáról, a Párniczky Quartettről is, melyet azért hozott létre, hogy Bartók darabjainak átdolgozásait tolmácsolja a közönség számára.

A járvány okozta korlátozások okozta koncertleállás minden zenésznek nehéz volt, és bár Párniczky minden helyzetben igyekszik pozitív maradni, ez a néhány hónap őt is rádöbbentette, mennyire fontos a számára a koncertezés, valamint a közönséggel való találkozás. Ez a fél év ugyanakkor nagyon jól jött neki, hogy rengeteg adósságát törlessze önmaga felé. Intenzív gyakorlással telt az ideje és a doktori disszertációjával - mely mi másról szólna, mint Bartók zenéjének hatásáról a jazzre és az improvizatív zenére - is jól tudott haladni. A koncentrált munka és az alázat át tudja lendíteni az embert az ilyen nehéz időszakokon és már nagyon várja, hogy felléphessen: február óta most Esztergomban fog fellépni végre - immár új darabokat is bemutatva, amiket a karanténidőszakban gyakorolt.

Párniczky András egy kis videóban arról is mesélt, milyen nehézségekkel kell a zenész szakmának megküzdenie, mennyire veszi komolyan a járványhelyzetet (nagyon, de nem fél), illetve hogyan látja a koncertek korlátozását a jazzszcéna szempontjából.

Örömzene
2020. július 28. kedd 21:00
Szerkesztő-műsorvezető: Ámon Betti