„Klubrádió
Örömzene

Lukács Miklós, aki újraértelmezte a cimbalmot

15/06/2020 18:11

| Szerző: Klubrádió

Lukács Miklós cimbalomművész a cimbalmot mint népi hangszert elsőként vezette be a jazz műfajba, amelynek komoly visszhangja van nemzetközi szinten épp úgy, mint hazánkban. 

A virtuóz játékáról híres és sikeres művész, a klasszikus zenei tanulmányai után a jazz, a komolyzene és a népzene határainak feloldásával a progresszív zenei megoldások híve, és  saját szerzeményei a kortárs komolyzene irányába mutató igényességgel és hangzással párosulnak.

2020. június 09. Örömzene (2020. június 09., kedd 21:00)
53:18
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti Szerkesztők: Ámon Betti
Az Örömzene legutóbbi adásának apropóját a Lukács Miklós Cimbiózis Trió (Lukács Miklós - cimbalom; Orbán György - nagybőgő; Baló István - dob) negyedik albuma adta, amely pár hete jelent meg a BMC gondozásában. Lukács Miklós elmondása szerint az anyag egyfajta kortárs-impresszionista zene, ezúttal kevesebb témával, de hosszabb zenei utakkal és sok-sok improvizációval.

A lemez címe: „Zene az időtlen percek magányából”, melyet idén tavasszal vett fel a kísérletezésektől egyáltalán nem visszariadó, 2014-ben megalakult trió.

Az adásban beszélgettünk a pandémia okozta kényszerszünetről és az emiatti létbizonytalanság megéléséről, a zenészek állami megsegítésének furcsaságairól, továbbá a napjainkban világszerte felerősödött rasszizmus elleni küzdelem fontosságáról, hiszen Magyarországon is komoly gondot jelent a szélsőséges nézetek szabadon engedése.

Ha kíváncsi az adásra, kattintson a cikk tetején a lejátszás gombra! A címlapi fotó Török Réka felvétele.

Örömzene
2020. június 9. kedd 21:00
Szerkesztő-műsorvezető: Ámon Betti