„Támogassa
Megbeszéljük...

Pálinkás József: Örültség a gigantomán akkumulátorgyártás Magyarországon

22/06/2023 20:11

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

"Teljesen abszurd gazdaságpolitika, nem szabad ilyen mértékben kitenni az országot egyetlen technológiának" – mondta Pálinkás József az MTA korábbi elnöke a magyarországi akkumulátorgyár-beruházási hullámról. A súlyosabb probléma – amiről senki nem beszél, hogy a már elhasznált akkumulátorokat a gyártó országnak kell feldolgoznia, ez pedig ismét óriási energia- és vízmennyiséget igényel, ráadásul a folyamat és sokkal veszélyesebb, mint maga a gyártás – mondta az atomfizikus végzettségű Pálinkás József a Megbeszéljük című műsorban.

2023. június 22. Megbeszéljük-részlet (2023.06.22.) Pálinkás József
15:51
00:00

Soha, senki nem beszél arról, hogy azokat az akkumulátorokat, amik már használhatatlanok, a gyártó országnak kell majd újrahasznosítania – mondta Pálinkás József atomfizikus, a volt Új Világ Néppárt elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere. Ennek szabályozására már most vannak európai uniós irányelvek, és senki nem fogja helyettünk feldolgozni a már használhatatlan akkumulátorokat – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy az elhasznált akkumulátorok újrahasznosítása óriási energia- és vízmennyiséget igényel, ami ráadásul sokkal veszélyesebb folyamat, mit maga a gyártás.

Pálinkás úgy tartja, hogy örültség ez a gigantomán mértékű akkumulátorgyártás. ami pusztán azért történik, mert ez az egyetlen beruházás, ami Magyarországra hoz külföldi tőkét. Hozzátette, az európai pénzek elapadása miatt kényszerül az ország a külföldi tőkére. "Ezért kapálóznak kézzel-lábbal a kínaiaknál, hogy hozzanak ide még több akkumulátorgyárat" – mondta, hozzátéve, hogy ez helytelen gazdaságpolitika.

Az atomfizikus arról is beszélt, hogy Paks 2 megépítésében érdemesebb volna az amerikaiakkal vagy a franciákkal partnerséget kötni, mivel megbízhatóbbak ők maguk és a technológiájuk is. Pálinkás aggályosnak tartja, hogy Oroszország szállítja majd az atomerőműhöz a fűtőelemeket is. Szerinte jobb lenne, hogyha francia vagy amerikai fűtőelemeket is tudnának a reaktorban használni – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../Interjú Pálinkás Józseffel
2023. június 22., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György